Poboljšati zaštitu privatnosti na Internetu

BEOGRAD, 17. septembra 2012. (Beta) - Srbija treba da ubrza tempo korišćenja modernih tehnologija ali to nikako ne znači da korisnici treba da se odreknu privatnosti i da država ne treba da uradi više da zaštiti tu civilizacijsku tekovinu, ocenio je u ponedeljak poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Na okruglom stolu u Privrednoj komori o privatnosti u uslovima masovnog ostavljanja ličnih podataka na internetu i mobilnim komunikacijama, Šabić je rekao da Srbija ne zaostaje previše u odnosu na zemlje u regionu po pitanju korišćenja novih tehnologija ali da je u velikom zaostatku po pitanju zaštite podataka.

Prema njegovim rečima, vlast ne poklanja dovoljno pažnje tom problemu iako bi odgovorna država trebalo da se posveti uspostavljanju normativnog okvira za zaštitu podataka, realnim mehanizmima za primenu tih zakona i da obezbedi edukaciju ljudi o opasnostima korišćenja interneta.

Šabić je dodao da u Srbiji postoje stotine hiljada kamera na ulicama, po bankama i stambenim zgradama, ali da ne postoji zakon koji reguliše video nadzor.

Pogledajte još