Izložba srpskih fresaka u parlamentu Valonije

BRISEL, 18. septembra 2012. (Beta) - U Parlamentu Valonije, u belgijskom gradu Namiru, otvorena je izložba izlozba "Srbija zemlja fresaka", na kojoj je izloženo dvadesetak fresaka iz Mileševe, Gračanice, Studenice, Sopoćana i drugih srpskih manastira.

Izložba ovih kopija iz Galerije fresaka Narodnog muzeja u Beogradu je otvorena u ponedeljak uveče u elitnom zdanju Biblioteke Parlamenta Valonije.

U pročitanoj pozdravnoj poruci predsednika tog Parlamenta Patrika Diprijea i govorima prisutnih zvaničnika Valonije istaknuto je da je to doprinos sve boljoj kulturnoj i svakoj drugoj saradnji belgijske federalne jedinice Valonije i Srbije.

Posebno je podvučeno da je to i podrška Valonije statusu kandidata Srbije na njenom putu ka uključivanju u Evropsku uniju.

Generalni administrator tela zaduženog za medjunarodnu saradnju Valonije i Brisela, takodje belgijske federalne jedinice, "Valoni-Brisel entrenasional(WBI)", Filip Suinen je u pozdravnoj besedi, koju je pročitao uporedo na francuskom i srpskom jeziku, naglasio da izuzetna vrednost i lepota srpskih fresaka svedoče o velikom sveukupnom napretku Srbije u srednjem veku kad je doživela i vidan ekonomski razvitak.

Foto: http://www.narodnimuzej.rs

Pogledajte još