Sve više kasni otplata kredita

BEOGRAD, 21. septembra 2012. (Beta) - Predsednica Izvršnog odbora Prokredit (Procredit) banke u Srbiji Svetlana Tolmačeva Dingarac izjavila je da kašnjenja plaćanja potraživanja u bankarskom sektoru nastavljaju da rastu i u 2012. godini.

"Pri tome banke, vodjene principima opreznog upravljanja i efektivnog menadžmenta rizika, za svoje problematične plasmane izdvajaju rezervisanja po internim metodologijama koje umanjuju profitabilnost. Trenutna pokrivenost ukupnih problematičnih plasmana na nivou celog bankarskog sektora internim rezervisanjima banaka je 50 odsto", rekla je Tolmačeva Dingarac za novi Magazin Biznis.

Ona je istakla da je u isto vreme nivo problematičnih plasmana Prokredit banke gotovo pet puta manji u odnosu na bankarski sektor, kao i da je svaki dinar problematičnih plasmana pokriven sa 1,7 dinara rezerve.

Tolmačeva Draginac je rekla da Prokredit banka podrškom dobro utemeljenim projektima malih i srednjih preduzeća i poljoprivrede, modernizacijom postojećih i uvodjenjem novih usluga doprinosi oporavku srpske privrede, posebno realnog sektora.

Pogledajte još