U Francuskoj otvoren filmski grad

PARIZ, 21. septembra 2012. (Beta-AFP) - U pariskom predgradju Sen Deni (Saint-Denis) u petak je otvoren prvi filmski grad u Francuskoj, a tim povodom će biti organizovana svečanost kojoj će izmedju ostalih prisustvovati Sofi Marso, Žan Dižarden, Robert De Niro i Mišel Fajfer.

"Ovo je kraj velike bizarnosti. Francuska je po filmu prva zemlja u svetu, ali i jedina evropska zemlja koja nema mogućnosti da u potpunosti obezbedi filmsku proizvodnju", rekao je agenciji Frans pres Kristof Lamber, direktor filmskog studija EuropaCorp, u vlasništvu francuskog reditelja Lika Besona, po čijoj je ideji napravljen studio.

Režiser filma "Nikita" i "Veliko plavetnilo" je još pre 12 godina poželeo da se u Francuskoj napravi filmski grad, pošto je 1997. godine morao da ode u inostranstvo, kako bi snimio svoj film "Peti element", zato što u njegovoj zemlji za to nije bilo mogućnosti.

Novi filmski grad, koji ima površinu 23.000 kvadratnih metara, producent Alan Terzen (Alain Terzian) nazvao je "najlepšom fabrikom snova na svetu".

Gradnja Filmskog grada u Francuskoj je koštala 180 miliona evra.

Foto: http://www.lexpreš.fr

Pogledajte još