Srbija veoma loša u izdavanju gradjevinskih dozvola

BEOGRAD, 24. septembra 2012. (Beta) - Srbija je u studiji Svetske banke "Duing biznis za 2012" na 175. mestu od ukupno 183 zemlje kada je reč o postupku izdavanja gradjevinskih dozvola, saopšteno je u ponedeljak na skupu o unapredjenju efikasnosti izdavanja gradjevinskih dozvola.

Tako nizak rejting posledica je, kako je istaknuto, sporosti izdavanja gradjevinskih dozvola, jer taj postupak u Srbiji traje 279 dana i podrazumeva 19 procedura.

Na skupu u organizaciji Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID) koja je uradila analizu efikasnosti izdavanja gradjevinskih dozvola u Srbiji, ministar gradjevinarstva i urbanizma Velimir Ilić je kazao da će država učiniti sve da pojednostavi dobijanje dozvola za gradnju.

Po njegovim rečima, dosadašnji način izdavanja dozvola je bio komplikovan, skup i podsticao je mito i korupciju, a prethodne vlade koje su pokušavale da reše problem, to su radile "blago i nenametljivo".

Direktor misije USAID u Srbiji Suzan Fric je rekla da je izdavanaje gradjevinskih dozvola primer značajne barijere sa kojom se susreću privrednici u Srbiji.

To, kako je dodala, utiče na odluku mnogih investitora da ulažu u Srbiji, bez izvesnosti da će i početi izgradnju, što ima posledice na privredni rast zemlje i otvaranje novih radnih mesta.

Pogledajte još