Brojne nejasnoće u najavljenoj legalizaciji objekta

BEOGRAD, 24. septembra 2012. (Beta) - Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u ponedeljak je ukazala da postoje brojne nejasnoće u najavljenoj legalizaciji bespravno izgradjenih objekata u Srbiji i da bi trebalo da naknade za taj postupak plaćaju oni koji su objekte gradili da bi od njih imali ekonomsku korist.

"SKGO se zalaže da se pojednostavi proces legalizacije i da se gradjani, posebno oni koji su sagradili nelegalne objekte da bi rešili svoje stambeno pitanje, maksimalno oslobode svih mogućih finansijskih troškova i procedura", navodi se u saopštenju te organizacije.

Nejasno je, kako je navedeno, kakva će biti uloga lokalne samouprave u postupku legalizacije, na koji način će se lokalnim vlastima obezbediti sredstva za naknadno plansko uredjenje nelegalnih naselja, njihovo komunalno opremanje i izgradnju neophodne socijalne infrastrukture za život ljudi", upozorila je SKGO.

Takodje je, po oceni SKGO, potrebno da se razjasni kako će se obezbediti bezbednost i sigurnosti gradjana i objekata koji će biti legalizovani i kako će se vrednovati tehnička i pravna valjanosti dostavljenih podataka za evidenciju u katastru nepokretnosti, kao i ko će finansirati geodetsko snimanje svih objekata.

Pogledajte još