Iranski zvaničnik traži povlačenje iz trke za Oskara

TEHERAN, 24. septembra 2012. (Beta-AP) - Šef državne filmske agencije u Iranu rekao je u ponedeljak da njegova zemlja treba da bojkotuje dodelu "Oskara" i da ne kandiduje svoj film za tu nagradu, ukoliko organizatori ne osude antiislamski film "Nevinost muslimana" koji je izrazvao gnev muslimanskog sveta.

Petnaestak minuta iz tog navodnog američkog filma koji niko nije video, a čiji se promotivni video našao na Internetu, izvrće ruglu proroka Muhameda. Zbog sadržine tog inserta je u protestima u musimanskim zemljama ubijeno više od 50 ljudi, uključujući i ambasadora SAD u Libiji.

Iranski zvaničnik Džavad Šamagdari je rekao da njegova zemlja - prošlogodišnja dobitnica "Oskara" za najbolji film snimljen izvan angloameričkog područja - treba da bojkotuje tu nagradu, koja se dodeljuje u Holivudu, i pozvao je iranski žiri da to sprovede, javlja poluzvanična agencija Mehr.

Žiri koji je pod nadležnošću filmske agencije Irana, je za stranog "Oskara" odredio film "Ye Habbeh Ghand" ("Kocka šećera"). To je film o svadbi koja se postaje pogreb kada umre mladoženjin rodjak.

Da bi iranski kandidat za "Oskara" postao zvaničan, mora da ga prihvati vlada u Teheranu.

Pogledajte još