Traže odgovornost za haos u pravosudju

BEOGRAD, 26. septembra 2012. (Beta) - Sudije i tužioci - članovi Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, trebalo bi da podnesu ostavke jer su svojim odlukama u procesu reizbora "stvorili haos u pravosudju" i jer su nestručni i nedostojni, saopštili su u sredu Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca.

"Tražimo samo njihove ostavke, a to je minimum minimuma i najblaži stepen odgovornosti, jer ako bi se ispitivala i njihova individualna krivica, onda bi možda moglo da bude reči i o razrešenju sa sudijskih i tužilačkih funkcija, pa i o njihovoj krivičnoj odgovornosti, što bi ličilo na revanšizam", rekla je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević na konferenciji za novinare.

Istakla je da od vlasti traže da prestane praksa "ruka ruku mije" i da se konačno uspostavi princip odgovornosti za očigledne propuste i loše stanje u pravosudju.

Dragana Boljević rekla je da bi, ako odbiju da podnesu ostavke, trebalo održati nove izbore za članove Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca iz redova sudija i tužilaca, jer na prethodnim izborima više od trećine sudija i tužilaca nije moglo da glasa, pa Veće i Savet nemaju legitimitet.

"Tražimo od Ministarstva pravde i države da budu usvojeni naši predlozi izmena zakona o Visokom savetu i Državnom veću kojima bi bio uspostavljen mehanizam odgovornosti i kojim članovi tih tela ne bi bili iznad zakona, jer po važećoj procesudi oni sami predlažu sopstveno smenjivanje, i to, naravno, nikada neće uraditi", rekla je Dragana Boljević.

Pogledajte još