Trojica političara pred sudom zbog rasizma tokom Mundijala

BERLIN, 24. marta 2009. (Beta-AP) – Prvi čovek vodeće nemačke ultra-desničarske Nacionalno-demoktratske partije i njena dvojica istaknuta člana odbili su da polože zakletvu u sudskom procesu koji se protiv njih vodi zbog klevete i podsticanja rasne netrpeljivosti tokom fudbalskog Svetskog prvenstva 2006. godine.

Trojica političara optužena su zbog pamfleta kojim se sugerisalo da tamnoputi, odbrambeni fudbaler Patrik Ovomojela, čija je majka Nemica, a otac Nigerijac, nije dostojan dresa nemačke reprezentacije.

Letci su prikazivali tradicionalni, beli dres nemačke reprezentacije sa brojem 25, koji je pre Mundijala nosio Ovomajela, i parolom: “Belo, nije samo boja dresa! Za pravi nacionalni tim!”.

Tužioci su predsednika partije Uda Foita, portparola Klausa Bejera i Franka Šverta, šefa pravne službe stranke, optužili za štampanje i deljenje letka.

Optuženi bi, u slučaju da ih sud proglašeni krivim, mogli da budu kažnjeni novčano, ali i da provedu do pet godina u zatvoru.

Procenjuje se, inače, da partija NPD ima oko 7.000 clanova. Partija nema predstavnika u saveznom parlamentu, ali ima u skupštinama dve nemačke republike.

Tužbu protiv trojice političara podneli su Ovomojela i Fudbalski savez Nemačke. NPD je u to vreme optužbe nazvao apsurdnim i političkim i naveo da je korišćenje dresa sa brojem 25 bila “čišta slučajnost”.

Policija je tokom pretresa sedišta partije zaplenila 70.000 pamfleta.

Ovomojela, koji na kraju i nije igrao na Svetskom prvenstvu, sada nastupa za Borusiju iz Dortmunda, a u nemačku reprezentaciju nije pozivan u prethodne tri godine.