Vanzemaljci postoje, tvrdi bivši direktor vladinog projekta za istraživanje NLO

Pukovnik američke vojne avijacije u penziji - Robert Frend (92) bio je šef čuvenog Projekta Plava knjiga od 1958. do 1963. godine - projekta (1952-1969) koji se bavi istraživanjem postojanja NLO i njegove potencijalne pretnje američkoj nacionalnoj bezbednosti.

Projekat Plava knjiga je, takođe, utvrdio da su viđenja NLO-a i posledica blagog oblika masovne histerije, delovanja nekih psihopatološki poremećenih osoba, kao i da pojedinci stvaraju takve izveštaje zarad publiciteta time obmanjujući javnost.

Na upravo završenom simpozijumu u Las Vegasu, Frend je izneo izuzetno zanimljive tvrdnje koje odstupaju od službenih zaključaka o NLO-ima.

Naime, Frend je, nakon razgovora sa brojnim pilotima američkog vazduhoplovstva kojis u prijavljivali postojanje neidentifikovanih letećih objekata tokom svojih misija, zahtevao od državnih institucija, među kojima je bila i NASA, da istraže ove slučajeve.

Međutim, nailazio je na zatvorena vrata, te su konačni zaključci Projekta Plava knjiga, koji je obustavljen Kondonovim izveštajem, bili sledeći:

- Nikada nijedan NLO o kojem je vazduhoplovstvo obavešteno, koje je istraživalo i procenjivalo nije predstavljalo pretnju državnoj bezbednosti;
- Ne postoje neobjašnjivi objekti koji bi od Službe vazduhoplovstva dobili oznaku neprepoznatljivo, jer se uvek radilo o nekoj naprednoj tehnologiji;
- Nema dokaza da su letelice kategorizovane kao "neprepoznatljive" bile vanzemaljskog porekla.

Ovi zaključci došli su u javnost 1969. godine, šest godina nakon Frendovog odlaska sa mesta direktora projekta. Danas, decenijama kasnije, ovaj devedesetodvogodišnjak tvrdi da se napisanim baš i ne slaže.

Frendov bliski saradnik i nekadašnji portparol - pukovnik Vilijam Kolman tokom voje pilotske karijere lično je imao bliski susret sa, kako on kaže, "klasičnim letećim tanjirom". Na istom simpozijumu u Vegasu on je opisao letelicu prečnika 20-ak metara koja se silovitom brzinom spustila do zemlje, da bi zatim, uz veliki oblak prašine, još brže odletela u svemir.

Pogledajte još