Francuska razmatra stroži antiteroristički zakon

PARIZ, 3. oktobra 2012. (Beta-AP) - Francuska vlada razmatra predlog zakona kojim se kriminalizuje odlazak na terorističku obuku u inostranstvo, u nastojanju da se spreči ponavljanje slučaja u kome je francuski islamista ubio sedmoro ljudi.

Nova zakonska mera odnosi se na sve Francuze koji žele da se obučavaju u borbenim zonama. Njom se takodje kažnjava teroristička propaganda preko interneta.

Do sada se obuka za džihad nije smatrala krivičnim delom.

"Ova mera će nam omogućiti da sudski gonimo ljude koji idu u inostrane terorističke kampove za obuku, iako nisu počinili nikakav zločin na tlu Francuske", rekla je Nadžat Valo-Balkasem, portparol vlade.

Predlog zakona načinjen je posle napada Francuza alžirskog porekla Mohameda Meraha, koji je u martu na jugu Francuske ubio troje jevrejske dece, rabina i tri vojnika pre nego što je sam ubijen. On je tvrdio da ima veze sa Al Kaidom i da se obučavao u islamističkom paravojnom kampu u Pakistanu.

Jedan bivši zvaničnik francuske obaveštajne službe naveo je da slučaj Meraha, koji je otišao u Avganistan i Pakistan na obuku pre nego što je ubio sedmoro ljudi u Francuskoj, predstavlja novu strategiju Al Kaide.

Pogledajte još