Zadržati gornju granicu od 45 odsto BDP-a

BEOGRAD, 5. oktobra 2012. (Beta) - Član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković ocenio je u petak da treba zadržati gornju granicu javnog duga na 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), iako je ta granica predjena i neće uskoro biti ponovo dostignuta.

Ima smisla zadržati tu granicu i u današnjim uslovima kada je nerealna, jer je javni dug već oko 60 odsto i kada će ga, prema objektivnim projekcijama, teško biti spustiti na 45 odsto do 2020. godine, rekao je on na predstavljanju novog broja časopisa "Izazovi evropskih integracija" u Galeriji "Glasnik".

Vučković je istakao da je ta granica zapravo ovo jedino fiskalno pravilo koje danas funcioniše i jedino pravilo koje usmerava putanju srpskog fikalnog deficita i ukazuje šta treba uraditi da bi se sačuvala "kakva-takva stabilnost".

"Sve parametre fiskalni savet pa i Ministarstvo finansija vuku iz putanje javnog duga. Projektovane putanje deficita (budžeta) od 3,5, pa zatim od 1,9 i jedam odsto u sledeće tri godine je zapravo proizašla iz neke ciljne putanje javnog duga", rekao je on.

Ekonomista Milojko Arsić je istakao da se ne slaže sa ocenom američkog ekonomiste Pola Krugmana (Paul) da javni dug od 60 odsto za Srbiju nije visok.

"Mislim da je Krugmanova ocena problematična, jer je za zemlju kao što je Srbija javni dug od 60 odsto BDP visok javni dug i povećava verovatnoću ulaska u dužničku krizu", rekao je on.

Pogledajte još