Skandalozno: Ubice za volanom dobijaju male kazne

Oni nakon plaćene ili izdržane kazne ponovo mogu za volan, a u 90 odsto slučajeva ponovo voze u stanju teške alkoholisanosti, piše Blic.

Nedopustivo, a ne smešno: odgovorni građani moraju reagovati na neodgovorne vozače

Kaznena politika

Kaznena politika je "skandalozno blaga prema ubicama za volanom", smatraju stručnjaci. Ukoliko policija konstatuje kod vozača više od dva promila alkohola u krvi, pijanac osim ovih prekršajnih prijava dobija i 14 kaznenih poena, od ukupno 18 koliko sme da napravi, pre nego što bude primoran da ponovo polaže vozački ispit.

Nema tih "svečarskih trenurtaka" koji mogu opravdati vožnu u pijanom stanju

Mere koje nisu prošle:

Inicijativa da vozač kod kog se pronađe više od dva promila alkohola u krvi mora na tri godine u zatvor, da odgovara krivično i da mu se oduzme automobil.

Prekršajni sudija ima mogućnost, osim zakonske novčane ili zatvorske kazne, da pijanom vozaču odredi obaveznu meru lečenja u ustanovama zatvorenog tipa, ali se to u praksi uopšte ne koristi, kaže za “Blic” sudija Zoran Pašalić.

- Vozači se najčešće odlučuju da plate kaznu, zakonski to mogu da plate na tri rate, a u zatvoru gotovo da niko ne završi - ističe Pašalić.

Doktor saobraćajne struke Zoran Gostinović je zabrinut jer je država i njeni zakonodavni organi ne prepoznaju da je stanje teške ili potpune alkoholisanosti vozača oblik krivičnog dela.

Pijani vozač - prekršaj?

- Mislim da smo mi jedna od retkih zemalja gde se ovo tretira kao prekršaj, pa nam se zbog toga i dešava da toliko vozača u saobraćaju učestvuje pod dejstvom alkohola.

U nacrtu Zakona o saobraćaju koji je predlagala struka iz 2005. postojala je inicijativa da vozač kod kog se pronađe više od dva promila alkohola u krvi mora na tri godine u zatvor, da odgovara krivično i da mu se oduzme automobil. Ali, to MUP nije usvojio.

I dok god nema dubljeg zahvatanja u džep, i oduzimanja automobila, biće vozača ubica, Zatrvori su, nažalost već puni, inema mesta ni za postojeće osuđenike.

A saobraćajnih nesreća i žrtava je sve više. Nema dana da neko ne strada.

Pogledajte još