Svaki dobitnik Nobela mora da zasluži nagradu

RINKEBI, 9. oktobra 2012. (Beta-AFP) - Svaki dobitnik Nobela "mora da zasluži nagradu", a ostalo "nije važno", smatraju djaci osnovne škole u siromašnom predgradju Stokholma koji će u decembru dobiti priliku da upoznaju jednog od ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade.

Svake godine od 1992, učenici odabranog odeljenja osmog razreda jedno tromesečje izučavaju Nobelove nagrade, a u decembru im u posetu stiže jedan od dobitnika, najčešće nagrade za književnost.

Nastavnici su, na osnovu procene potencijala i motivacije, odabrali 20 učenika odeljenja 8A, starih 14 godina, koji će upoznati Nobelovca.

Djaci sa kojima je razgovarao novinar Frans presa kazali su da dobitnik mora da "zasluži" nagradu i da je, u oblasti književnosti, "napisao dobre knjige".

"Dobro bi bilo da je (dobitnik) posetio Ajfelovu kulu. Pošto je (Alfred) Nobel studirao i živeo u Parizu", kazao je dečak po imenu Remon.

Dobitnik Nobela za književnost "ne treba da bude neko mlad, već neko ko piše sve što mu se dogodilo. Mlada osoba ima ceo život pred sobom, može kasnije da dobije nagradu", kazao je Abdulah.

"Volela bih da ga pitam kako je u tome uspeo", kazala je Konstanca razmišljajući o budućem susretu. "Takodje i kako je odrastao, u kakvim uslovima", dodao je Bašir.

Ime ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost biće saopšteno u četvrtak.

Pogledajte još