Ogorčeni profesor odbrusio učenicima na netu

Profesorima je internet postao noćna mora, jer nikad ne znaju kada će se njihovo ime pojaviti u izuzetno negativnom kontekstu, uz vređanje i pljuvačinu učenika, ali neretko i njihovih roditelja. Jedan ogorčeni profesor pokušao je na sajtu nastavnici.org da odgovori učenicima i da im objasni kako izgleda radni dan profesora u školi, piše "Metroportal".

Evo kako je pokušao da đacima dočara kako je teško biti prosvetni radnik:

"Svako ko misli da je nastavnički posao lagan, neka isproba sledeću vežbicu.

Odvoji vreme da u jednom danu sročiš 5 govora, od kojih svaki treba da ispuni 45 minuta, o bilo čemu, u šta se ti lično dobro razumeš. Pri tome uzmi u obzir da svoju publiku moraš da zainteresuješ i da je motivišeš na pažnju, slušanje, razumevanje i usvajanje tog svog govora. Naravno, treba da smisliš i nekoliko zanimljivih zadataka i aktivnosti koje će tvoju publiku da podstaknu na učestvovanje i interakciju.

Sutradan ustani, pristojno se obuci i odvozi po gradu 30 minuta do sat vremena, vrati se kući, uključi televizor i pojačaj ga. Stani pred taj televizor i u 45 minuta ispričaj taj svoj govor i sve što si pripremio/la tako da govoriš glasnije od televizora. S vremenom postepeno pojačavaj televizor (jer učenička pažnja opada i postaju pričljiviji i nezainteresovaniji) ali i dalje govori glasnije od televizora. Usput naravno moraš da pratiš sve što se na ekranu odvija i program koji gledaš. Kad god neko od ukućana prođe, ti odgovori suvislo na sva njegova pitanja i udovolji svim njegovim zahtevima.

Naravno, nemoj da zaboraviš da sve vreme budeš prijatan i smiren i da imaš osmeh na licu kako bi doprineo boljoj atmosferi u prostoriji.

Nakon 45 minuta, uzmi pauzu od 5 minuta, ali tada jako pojačaj televizor, kako bi se dočarao odmor u školi. Po mogućnosti, neka tvoje dete nekoliko puta protrči pored tebe ili se potuče sa bratom ili sestrom. Ti tada smireno i vešto reši tu situaciju, tako da svi budu zadovoljni.

Zatim vrati televizor na početnu postavku (svejedno glasnije od uobičajene), uzmi svoj drugi pripremljeni govor, zadatke i aktivnosti i ponovi sve u idućih 45 minuta. Opet isti odmor od 5 minuta pa ponovno sve ispočetka, 45 minuta. To radi tako 5 puta zaredom.

Onda pozovi kod sebe komšinicu, sa kojom imaš neki problem i provedi 45 minuta s njom, smireno i uljudno rešavajući taj problem, objašnjavajući kako i zašto je do njega došlo i predloži kako da ga efikasno riešite.

Kada završiš, opet sedni u auto i vozaj se po gradu 30 minuta do sat vremena. Vrati se kući, malo se odmori (pitam se, hoćeš li uključiti televizor ili imati snage za igru sa svojom decom), zatim sedni i pripremi 5 novih govora za sutra.

Ponovi ovu vježbu 5 dana zaredom, pa mi se javi i reci da li još uvek veruješ da je naš posao lagan.

Eto, to ti je nastavnička radna nedelja, bez papirologije, dežurstava, pisanja godišnjih, mesečnih i operativnih planova, razredništva, planiranja i svega ostalog. Samo radni nedelja".

Dakle, i profesori su samo ljudi, i bez obzira što nam nisu uvek po volji, poštovanje i uvažavanje prosvetnih radnika je nešto što bi trebalo da se podrazumeva. Zato, učenici, a pre svega, roditelji, malo više toleranacije ali i objektivnosti, i svima će biti bolje, a škola neće biti toliki bauk.

Pogledajte još