MINISTARKA PROSVETE SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ OTKRILA: Za investicije u škole izdvojeno 55 miliona evra, u vrtiće 47

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će u Srbiji biti izgrađena 23 nova vrtića i da je za ovu investiciju izdvojeno 47 miliona evra, dok će za investicije u srednje i osnovne škole biti izdvojeno 55 miliona evra.

Đukić Dejanović je za Tanjug istakla da će u ovim vrtićima biti 11.000 novih mesta za decu, što iziskuje nova zaposlenja vaspitača i njihovih saradnika. Ona je dodala da je izgradnja tih vrtića započeta prošle godine, a da će biti završena najkasnije do 2026. godine i da su oni "rasuti" po čitavoj Srbiji.

- Po gradovima, manjim i seoskim sredinama. Nedavno sam postavila kamen temeljac u Aleksandrovcu, ovih dana planiram da odem u Tutin. Znate, nije to samo nova građevina ili rekonstruisan postojeći projekat. To je potpuno nova metodologija rada. Vaspitači su već edukovani kako će koristiti ideje i talente dece da bi kroz igru vaspitne poruke gradili u njima i da bi zapravo kroz igru deca učila - pojasnila je Đukić Dejanović.

Ona je dodala da se pored vrtića ulaže i u ostale vaspitno-obrazovne institucije, te da je tako za osnovne i srednje škole izdvojeno 55 miliona evra.

- Sledeća investicija je vezana za osnovno i srednje obrazovanje. Time su obuhvaćene 53 škole, koje se kroz programe energetske efikasnosti, digitalizacije i zelene agende, osavremenjuju i stvaraju se uslovi u njima - rekla je ona.

Ministarka je naglasila da je pored ovih, u planu investiranje i u visoko obrazovanje i ustanove koje će takođe biti rasprostranjene po čitavoj Srbiji.

- Bitna je i zbog toga što će Beograd konačno umetničkim fakultetima posvetiti pažnju i dobićemo 25.000 novih kvadratnih metara na Fakultetu muzičkih umetnosti, 10.000 metara na Fakultetu primenjenih umetnosti, novi objekat na Fakultetu likovnih umetnosti - rekla je Đukić Dejanović.

Ona je dodala da će osim u umetničke fakultete, biti investirano i u druge visoko obrazovne institucije.

- ETF će dobiti nov prostor kao i Geografski fakultet. Ono što je takođe važno, završiće se druga faza botaničke bašte, dakle biološki fakultet i to je investicija koja je vredna oko 95 miliona evra - rekla je ona i dodala da će u Beloj Crkvi, Kniću, na Goliji i u Vranju početi da se rade takođe početi da se rade naučno-obrazovni centri, koji bi trebalo da se završe do 2029. godine.

Ministarka prosvete je, u susret Svetosavskoj akademiji, navela da je za svetosavsku povelju stiglo oko 200 predloga.

- Ovog puta je zaista komisija imala jako težak zadatak da od najboljih izabere 32 pojedinca ili institucije koji su dali najveći doprinos vaspitno-obrazovnim procesima u 2023. godini, koristeći često i naučne i umetničke veštine da unaprede ovaj proces i sutra će biti dodela tih priznanja. Zaista svih 200 je moglo ući u taj uži izbor, ali prosto birati najbolje od najboljih nije lako, zato se zahvaljujem komisiji i smatram da su svi predloženi na neki način dobitnici - rekla je ona i dodala da će ova godišnja Srpska Akademija biti posebna po tome što je delikatna zbog sećanja na majsku tragediju i tome što mi u programu imati glumce, već isključivo učenike iz cele Srbije.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još