Nijedan uvidjaj u kompanijama zbog kršenja konkurencije

BEOGRAD, 12. oktobra 2012. (Beta) - Komisija za zaštitu konkurencije Srbije dosad nije izvršila nijedan uvidjaj u prostorijama domaćih kompanija zbog sumnji na kršenje konkurencije, jer nije bilo potrebe za takvim istražnim postupkom, ocenila je u petak u Beogradu članica Saveta Komisije Sanja Danković Stepanović.

Ona je na Medjunarodnoj konferenciji o zaštiti konkurencije rekla da se "još nije dogodila situacija" koja bi zahtevala takve aktivnosti u toku prikupljanja dokaza o kršenju konkurencije, preneo je portal EurAktiv Srbija.

"Neophodno je da se dogodi ta vrsta restriktivnog sporazuma za koji ocenimo da bi se pribavljanje dokaza najbolje uradilo uvidjajem", kazala je ona i dodala da su inspektori obučeni za sprovodjenje uvidjaja.

Srpskim inspektorima na osnovu Zakona o zaštiti konkurencije iz 2009. godine nije potrebna dozvola suda za ulazak u kompaniju.

Kako je predvideo domaći zakon, tokom uvidjaja inspektor ima pravo na ulazak i pregled prostorija, oduzimanje i kopiranje dokumentacije, a dozvoljeno je i uzimanje izjava zaposlenih.

Predstavnik Generalnog direktorata za konkurenciju Evropske komisije Sem Piters istakao je da je najbolji način utvrdjivanja kartelskog sporazuma nenajavljeni odlazak inspektora u kompaniju.

Pogledajte još