Parlamentarni izbori u Crnoj Gori

Građani Crne Gore glasaće na 1.162 biračka mesta, do zatvaranja birališta u 20 cašova.

Učesnici izborne trke boriće se za 81 poslaničko mesto u crnogorskom parlamentu.

Današnji parlamentarni izbori su deveti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, odnosno treći nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine. Pravo glasa na izborima ima 514.055 građana Crne Gore.

Izborni proces nadgledaju posmatrači Centra za monitoring, a izbore u Crnoj Gori prate i posmatračke misije OEBS-a i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će aktuelna vladajuća koalicija osvojiti najviše glasova, ali je pitanje da li će to biti dovoljno za apsolutnu vlast.

Dosadašnja vladajuća koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije pojačana je Liberalnom partijom i na izborima nastupa pod nazivom Evropska Crna Gora. Nosilac izborne liste te koalicije je lider DPS-a Milo Đukanović.

Odlukom da Đukanović bude nosilac izborne liste otvoraju se vrata mogućnosti njegovog povratka na neku državnu funkciju u slučaju pobede na parlamentranim izborima.

Glavni izazivači vladajućoj koaliciji su Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP).

DF predvodi bivši diplomata Miodrag Lekić, a okosnicu tog opozicionog saveza čine Nova srpska demokratija Andrije Mandića, Pokret za promene Nebojše Medojevića, kao i deo SNP-a predvođen Milanom Kneževićem i Predragom Bulatovićem.

Do sada najjača opoziciona stranka - SNP, čiji je lider Srđan Milić, pokušaće da na izborima makar zadrži taj status.

Svoju šansu na izborima traži i novoformirana Pozitivna Crna Gora, koju predvodi Darko Pajović.

Parlamentarni status pokušaće da obezbede i dve koalicije srpskih stranaka Srpska sloga i Srpski nacionali savez, ali su im šanse umanjenje, jer nastupaju u dve kolone i međusobno su posvađani. Totalni autsajder na izborima je koalicija Zajedno, koju čine Stranka penzionera i invalida i Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore, posebno što su bili gotovo neprimetni u izbornoj kampanji.

Stranke manjinskih naroda nastupaju samostalno na izborima, jer im na ruku ide novi izborni zakon.

Na izborima učestvuju Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa, dok će Albanci nastupiti u čak četiri kolone – Demokratska unija Albanaca, grupa građana Albanska omladinska alijansa, Koalicija Za jedinstvo i Albanska koalicija Demokratski savez u Crnoj Gori, Demokratska partija i Albanska alternative.

Istovremeno sa parlamentarnim održavaju se lokalni izbori u Nikšiću, Budvi i Kotoru.

Tanjug

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.