Liberalizacija tržista i stabilno okruženje

BEOGRAD, 16. oktobra 2012. (Beta) - Savet stranih investitora (FIC) poručio je u utorak Vladi Srbije da nastavi liberalizaciju tržišta, uspostavi stabilnost i predvidljivost poslovnog okruženja i nastavi približavanje Evropskoj uniji.

U Beloj knjizi 2012. navodi se da se tokom protekle godine nije popravila poslovna klima u Srbiji i da cilj povećavanja konkurentnosti Srbije još nije ostvaren.

"U nekim momentima Vlada je pokretala inicijative da se unapredi poslovna i investiciona klima", navodi FIC i dodaje da je giljotina propisa još daleko od željenog rezulatata, a da formiranje Saveta za konkurentnost još nije dalo vidljive rezultate.

U Beloj knjizi za 2012. godinu, koja je predstavljena u Beogradu, navodi se da je potrebno smanjenje i pojednostavljenje birokratskih procedura na nacionalnom i lokalnom nivou.

Savet stranih investitora proslavio je 10 godina objavljivanja Bele knjige, u kojoj se daju preporuke Vladi Srbije za poboljšanje uslova poslovanja u Srbiji.

Kako se navodi u Beloj knjizi 2012, potrebno je stvaranje ambijenta konkurencije u okviru dobro regulisanog tržišta, pružajući jednaka prava svim učesnicima, i dobrom antimonopolskom politikom.

Kako se navodi, Srbija treba da pojača borbu protiv korupcije, pošto se ona doživljava kao jedna od najneprijatnijih stvari u poslovanju u Srbiji. Poboljšanja su, kako se navodi, potrebna u sektoru gradjevine, zakona o radu i poreza.

Pogledajte još