Gomora

Film "Gomora" (Gomorra) je italijansko ostvarenje iz 2008. godine koje je režirao Mateo Garone, po scenariju nastalom na osnovu istoimenog bestselera Roberta Savijana, koji je nakon ove knjige primoran da se krije zbog pretnji smrću od strane napuljske mafije. 

"Gomora" je priča o stanovnicima italijanskih provincija Napulj i Kazerta, u kojima su jedine vrednosti moć, novac i krv, a samo pojedinci imaju šansu da vode normalan život.

Ovo ostvarenje, koje je bilo i italijanski kandidat za Oskara, trijumfovalo je krajem prošle godine na dodeli nagrada Evropske filmske akademije (EFA) u Kopenhagenu, gde je proglašeno najboljim evropskim filmom 2008. godine. Reditelj Garone je nagrađen za režiju, kao i za scenario sa Savijanom i grupom koscenarista.

Takođe, film je dobio i javnu pohvalu Skorsezea, pa se s njegovom preporukom trenutno prikazuje u američkim bioskopima. Skorseze je istakao da je ovaj film "težak i snažan pogled na napuljsko podzemlje", kao i da "izuzetno poštuje posvećenost Garonea i njegovih glumaca u predstavljanju strašne istine".

 

Pogledajte još