Umro reditelj i scenarista Vlastimir Radovanović

BEOGRAD, 17. oktobra 2012. (Beta) - Reditelj i scenarista Vlastimir Vlasta Radovanović umro je u Beogradu u subotu, 13. oktobra, u 87 godini, saopštilo je u četvrtak Udruženje filmskih umetnika Srbije.

Kremacija će biti održana u četvrtak na Novom groblju u 14.30.

"Kao scenarista i reditelj dugometražnih igranih filmova, Vlastimir Radovanović dao je svoj osobeni doprinos u različitim filmskim žanrovima, u vremenskom rasponu od gotovo tri decenije", navelo je Udruženje u saopštenju.

Od ratnih drama "Operacija Ticijan" i "Diverzanti", preko dečijih filmova "Kad golubovi dolete" i "Hajdučka vremena", pa do urbanog krimi-filma "Halo taksi" ili satirične komedije "Lov u mutnom", Radovanović je posedovao retko umeće da na zanimljiv i živopisan način pripoveda svoje filmske priče, koje su jednako plenile pažnju dece, mladih, kao i odraslih gledalaca, navelo je Udruženje filmskih umetnika.

Posebno bi, kako se ističe, trebalo istaći zalaganje za humane ideale koji obeležavaju Radovanovićev scenaristički i rediteljski opus, kao i toplinu i razumevanje sa kojom njegove priče uranjaju u dečiji svet i problematiku odrastanja.

Radovanović je bio nosilac brojnih nagrada i priznanja medju kojima je i Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije.

Pogledajte još