Ko je prvi čovek "Red bula": Nisu ga voleli nastavnici, ali ga voli novac

Priča se da je bio darovit, ali lenj učenik i jedva je položio maturu. Studirao je brodogradnju i arhitekturu, a zatim ekonomiju. Diplomirao je posle 10 godina studiranja, poslečega se zaposlio u reklamnoj branši, piše "Blic".

Godine 1982, navodno je za vreme službenog putovanja u Hongkongu, u hotelu “Mandarin” probao je energetski napitak “krating deng” (crveni bik), koji je proizvodila fabrika u vlasništvu klana Juvidja, najbogatije porodice na Tajlandu. U to vreme Matešic je još bio direktor marketinga fabrike za proizvodnju paste za zube “Blendaks”. Dao je otkaz, da bi 1984. u mestu Fušl am Ze osnovao kompaniju “Red bul”. Tri godine kasnije, u saradnji s tajlandskim proizvođačima, donosi na austrijsko tržište energetski napitak koji će osvojiti svet.

Godine 2011. “Red bul” zabeležio je promet u vrednosti od 4,2 milijardi evra. Brend, čiji reklamni slogan glasi “Red bul vam daje krila”, promovisali su ekstremni sportisti (kajt surfing, bejz džamping). Preplanuli ljubitelj motokrosa investirao je oko 1,4 milijardi evra u oko 600 sportista širom sveta (Sebastijan Fetel, Mario Gomez, Lindzi Von itd.) i najveći je sponzor sporta na svetu.

U njegovom vlasništvu nalaze se dva trkačka tima ("Red bul" i "Toro roso"), tri fudbalska kluba (Salcburg, Njujork, Lajpcig) i jedan hokejaški klub (Salcburg).

Nalazi se na 193. mestu liste najbogatijih američkog magazina “Forbs”. Skuplja oldtajmere i pilotira, ima stazu za bolide Formule 1, po kojoj i sam vozi. Ima sina Marka, koji treba da nasledi njegovu imperiju, piše "Blic"

Odmara se na svom ostrvu Laukala u Južnom Pacifiku (1.200 hektara), na kome je podigao bungalove koje izdaje. Prenoćište u takvom bungalovu košta najmanje 2.900 evra.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.