Otvorena izložba CERN u Beogradu

BEOGRAD, 19. oktobra 2012. (Beta) - Interaktivna izložba "CERN u Beogradu", posvećena pitanjima savremene fizike, otvorena je u petak uveče u Galeriji Robne kuće "Beograd".

Izložbu, koju organizuju Centar za promociju nauke i Komisija za saradnju sa CERN-om (Evropska laboratorija za nuklerana istraživanja), otvorili su generalni direktor CERN-a Rolf Diter Hojer i ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović.

Izložba predstavlja najnovija dostignuća u najvećoj istraživačkoj instituciji na svetu, zatim instrumente, detektore i tehnologiju Velikog sudarača hadrona, akceleratora za dokazivanje postojanja Higsovog bozona, kao i druga pitanja savremene fizike.

U okviru izložbe biće organizovani brojni prateći programi - popularna predavanja o fizici čestica, tribine o granicama savremene nauke, i čemu u praktičnom smislu služi CERN.

Biće organizovane i popularne demonstracije ogleda iz fizike koje će izvoditi studenti i doktoranti Fizičkog fakulteta, kao i naučni demonstratori Centra za promociju nauke.

Srbija je postala pridruženi član CERN-a 10. januara 2012.

Pogledajte još