Wall-E u Robotskom holu slavnih

Četiri robota dospela su ove godine u Robotski hol slavnih - humanoid NAO kompanije "Aldebaran robotiks", robot za demontiranje bombi Ajrobot Pakbot, četvoronožni Big Dog "Boston dajnamiksa" i fiktivni robot Wall-E animiranog filma kompanije "Piksar", objavio je zvanični sajt te organizacije.

Roboti su odabrani u četiri kategorije: 1) istraživanje, obrazovanje i potrošači, 2) zabava, 3) industrija i 4) usluge.

Ove godine, pobednik je po prvi put birala javnost. Više od 17.000 ljudi iz celog sveta glasalo je putem interneta, tokom avgusta i septembra. Dvanaest robota koji su ušli u konkurenciju izabrala je grupa od 107 stručnjaka u robotici, vođa industrije i ljubitelja, koju je odabrao Robotski hol slavnih.

Robotski hol slavnih, u kome se odaje priznanje kako fiktivnim tako i pravim robotima, osnovao je Univerzitet Karnegi Melon 2003.

NAO je pobedio u kategoriji Obrazovanje i potrošači. Humanoidnog robota koji može da se programira napravila je kompanija Aldebaran Robotiks 2006.

U kategoriji zabava pobedio je Wall-E, junak animiranog filma kompanije "Piksar" iz 2008. Drugi nominovani bili su služavka Rouzi iz crtane serije "Džetsons" i Džoni 5 iz filma "Kratak spoj" 1986.

PakBot kompanije "Ajrobot" pobedio je u kategoriji Industrija i Usluge. To je najuspešniji vojni robot na svetu, namenjen za demontiranje bombi i druge opasne misije. Više od 4.500 jedinica trenutno se nalazi u Iraku i Avganistanu. To je bio jedan od prvih robota koji je ušao u japansku nuklearnu elektranu Fukušima posle zemljotresa i cunamija 2011.

U kategoriji Istraživanje pobedio je Big Dog, stabilni, četvoronožni robot koji je 2005. napravila kompanija Boston dajnamiks. Robot služi za prenošenje tereta po terenu po kome obična vozila ne mogu da se kreću.

Hol je ranije primio NASA rovere Spirit i Oportuniti, "Ajrobotov" Rumba usisivač i robot Da Vinčijev hirurški sistem.

PITSBURG, 25. oktobra 2012. (Beta)

Pogledajte još