Proglašeni najbolji na Sajmu knjiga

BEOGRAD, 25. oktobra 2012. (Beta) - Izdavačka kuća "Fedon" iz Beograda proglašena je u četvrtak za izdavača godine Medjunarodnog sajma knjiga u Beogradu, a knjiga "Dela Stanislava Vinavera" u izdanju Službenog glasnika i Zavoda za udžbenike iz Beograda za izdavački poduhvat.

Na svečanoj dodeli nagrada, za dečiju knjigu godine proglašena je zbirka "Srpske narodne bajke za decu 21. veka" u izdanju Čarobne knjige iz Beograda.

Za najlepšu knjigu 57. Medjunarodnog sajma knjiga proglašen je "Leksikon arhitekture i umetničkog zanatstva", autora Slobodana Maldinija, u izdanju Službenog glasnika.

Specijalno priznanje Sajma, odlukom žirija dodeljeno je Umetničkom društvu Gradac iz Čačka, za knjige objavljene izmedju dve sajamske priredbe i za ukupan doprinos tog izdavača kulturi i umetnosti.

Dizajnerki Tijani Rančić dodeljeno je specijalno priznanje za mladog dizajnera, za likovno-grafičku opremu knjige "Nemački ratni plakat u Srbiji 1941-1944" autora Koste Nikolića, u izdanju Zavoda za udžbenike.

Prema oceni žirija, izdavačka kuća Fedon ima stalnu promišljenju uredjivačku koncepciju i poštuje najviše standarde u prevodjenju i priredjivanju knjiga.

Ta kuća opredelila se za kontinuirano objavljivanje kapitalnih izdanja svetske naučne i istraživačke literature iz oblasti filozofije, psihologije, mitologije, antropologije i umetnosti, a neke od njih prvi put prevedene su na srpski jezik, naveo je žiri.

Kako je u obrazloženju navedeno, "Srpske narodne bajke za decu 21. veka", proglašene su za dečiju knjigu godine, jer je to izdanje bogato opremljeno i ilustrovano i sadrži 19 bajki koje su savremenim jezikom ispričali pisci David Albahari, Dragan Velikić, Oto Oltvanji i drugi.

Po oceni žirija, prvo kolo "Dela Stanislava Vinavera" u devet tomova, na više od 5.000 stranica, predstavio je tekstove, pesme, priče, eseje i zapise jednog od najvećih srpskih književnika 20. veka, zahvaljujući trudu poznavaoca Vinaverove literature Gojka Tešića.

Pogledajte još