Depresija do 2020. jedna od dve vodeće bolesti u Srbiji

Ona je otvarajući edukativni simpozijum na temu "Spektar anksioznih poremećaja izazov savremenog doba" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu naglasila da postojeći broj psihijatara nije dovoljan i da će se raditi na podmlađivanju kadra, javljaju agencije.

- U Srbiji trenutno ima 900 psihijatara, ali se mora raditi na podmlađivanju kadra. U narednom periodu akcenat Ministarstva zdravlja biće na prevenciji mentalnog zdravlja savremenim dijagnostičkim i terapijskim procedurama - rekla je Dejanović.

Direktorka klinike za psihijatriju KCS dr Nađa Marić Bojović istakla je da prema istraživanjima koja su sprovedena u 27 evropskih zemalja, oko 27 posto odraslih je imalo neki psihijatrijski poremećaj tokom svog života ili poremećaj koji sa sobom nosi lakše smetnje, koji je prolazan i izlečiv.

- Dobijen je podatak da su najčešći poremećaji bili anksioznost, nesanica, depresija, psihosomatski poremećaji, zloupotreba alkohola i droga i poremećaj pažnje kod dece i demencija kod odraslih - rekla je Marić Bojović.

Ona smatra da kroz pravovremenu dijagnostiku i pažljiv izbor terapijskih metoda u relativno kratkom periodu osobe koje se jave za pomoć mogu očekivati poboljšanje.

Pogledajte još