Barselona će tražiti titulu osvojenu u doba Republike

BEOGRAD, 2. aprila 2009. (Beta) - Fudbalski klub Barselona zahtevaće od nacionalnih fudbalskih organa da mu priznaju titulu šampiona koju je 1937. godine osvojio u takmičenju tadašnje republikanske Španije, preneo je dnevni list "As".

Te godine, tokom građanskog rata u Španiji, osam ekipa igralo je ligu Slobodne Španije. Barselona je takmičenje završila na prvom mestu sa bodom više od gradskog rivala Espanjola.

Barseloni tu titulu nije priznao Fudbalski savez Španije, jer se zbog građanskog rata od 1936. do 1939. zvanično nije igralo fudbalsko prvenstvo.

"Barselona može i mora da zahteva titulu koju je osvojila te sezone. Detaljno proučavamo ceo slučaj, ali tek treba da povučemo konretne poteze", poručio je predsednik kluba Đoan Laporta.

Pored Barselone, ligu Slobodne Španije igrali su Espanjol, Đirona Valensija, Levante, Himnastik, Granoljers i Kasteljon.

Prvi put to pitanje postalo je aktuelno u septembru 2007, kada je Komisija za sport i obrazovanje španskog parlamenta predložila nacionalnom fudbalskom savezu da rezultate takmičenja iz 1937. usvoji kao zvanične.

Ukoliko bi španski savez prihvatio ovakav predlog, Barselona bi, uz titulu iz 1937, imala ukupno 19 naslova nacionalnog šampiona.

Pogledajte još