Nećemo imati bolju priliku da rešimo kosovski problem

Nikolić je najavio da će predlog državne strategije za Kosovo i Metohiju biti predstavljen predstavnicima opozicionih stranaka možda tokom iduće nedelje, a da će se zatim ubrzo naći i pred parlamentom.

Predsednik Nikolić je gostujući na Radio-telviziji Srbije konstatovao da još uvek u međunarodnoj zajednici ima otpora za neka rešenja koja će biti predložena iz Beograda, ali to je nešto ispod čega Srbija neće moći da ide.

Prema njegovim rečima, ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori, tako da Srbija neće više etapno rešavati probleme na način koji rešava pitanja života na nezavisnom Kosovu.

"Mi imamo pripremljeno kompletno rešenje kao osnovu sa koje polazimo, besmisleno je pričati o energetici i telekomunikacijama ako ne znate da li sređujete stvari na nezavisnom KiM ili na teritoriji čiji status još nije izvestan",
rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, sever Kosova mora da kratkoročno ostane u statusu u kojem je sada, a dugoročno će to pitanje svakako biti rešavano, s tim da je nemoguće da potpadne pod ingerencije administracije u Prištini.

Nikolić je rekao da će Srbija nastaviti da finansira sever Kosova na potpuno otvoren način, ali da stvar ne može da se završi na finansijskoj autonomiji.

Šanse Srbije u procesu resavanja kosovskog problema su, prema njegovim rečima utoliko bolje što svet danas predstavnike Vlade Srbije doživljava bitno drugačije nego pre nekoliko meseci - kao ozbiljne ljude koji će jasno reći svoj stav.

"I naša evropska orijentacija bila je na proveri dok smo bili u opoziciji i u predizbornoj kampanji. Ja želim Srbiju u EU zato što znam da će ljudi da žive bolje, ali svoju granicu sam izrekao i ona se poštuje, i oni sada kažu: hajde da sredimo odnose a da ne povredimo tu granicu", rekao je Nikolić.

Osvrćući se na jučerašnji susret sa šeficom američke diplomatije Hilari Klinton i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, Nikolić je istakao da su on i premijer Ivica Dačić izneli istovetne stavove, i da su zauzvrat dobili prijateljski ton od sagovornica i želju da pomognu Srbiji, bez ijedne pretnje.

"Mi smo blizu toga da rešimo sva pitanja, ja ne strahujem, ali znam da će nekim ljudima biti teško objasniti zašto nešto dogovaramo. Meni bi najlakše bilo da se udaljim od KiM i da na kraju mandata kažem da nismo priznali nezavisnost Kosova"
, rekao je Nikolić, objasnivši da ga od toga odvraća uverenje da očevi ne smeju deci da ostavljaju probleme koje sami mogu da reše, jer bi odlaganje rešenja bilo agonija za Srbiju.

Osvrćući se na odnose Srbije i EU, Nikolić je poručio da će Srbija ispuniti sve uslove koji su pred nju stavljeni, i da će se možda do kraja godine steći uslovi da joj bude dodeljen datum početka pregovora o članstvu.

"Možda i do kraja godine pred EU stanemo mirno sa porukom da smo uredili zemlju, a ako oni imaju još neki uslov za koji nismo znali to znači da nas ne žele"
, istakao je Nikolić.

Istakavši da pre svega od EU zavisi da li će Srbija biti članica, ali da će i ako u budućnosti Srbija i ne postane članica svakako biti visoko uređena država sa kojom će EU da sarađuje.

"Želim da otpočenemo pregovore sa EU jer to će značiti da smo uređena država, a ako žele da nam postave uslov da priznamo nezavisnost Kosova neka nam to bude uslov za ulazak, a ne za pregovore",
rekao je Nikolić.

Srbija će, kako je uveren, postati most između EU i Rusije, sa kojom će nastaviti da ima izvanredne odnose, budući da je Moskva do sada podržavala Beograd ne posavljajući mu nikakve ultimatume.

"Predsednik Putin i ja smo dogovorili kredit Srbiji, a na vladama je ostalo da to sprovedu, mi ćemo imati još jedan razgovor 5. novembra oko toga i građani će znati koliki će biti kredit za ovu budžetsku godinu, a koliki za sledeću"
, rekao je Nikolić odgovorivši na spekulacije o problemu u realizaciji ruskih kredita.

Predsednik Nikolić se posebno osvrnuo na započetu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, istakavši da će biti preispitane brojne privatizacije i da će istragama biti zahvaćeni brojni ljudi.

Nikolić je konstatovao da je vicepremijera Aleksandra Vučića "bacio u vatru" u kojoj je na sebe navukao gnev mnogih, i da je upao u "zmijsko gnezdo".

Nagovestivši da su i on i Vučić u prošlosti bili nezakonito prisluškivani, Nikolić je rekao da će biti sankcionisani oni koji su nezakonito koristeći svoje funkcije u raznim službama gospodarili životima ljudi.

"Ne prognjamo mi nikoga ko je ulagao u stranke, a zna se ko je sa kim sarađivao, mi želimo da proganjamo kriminalce, one koji su se bavili nezakoniti radnjama i u to uvukli neke političare", rekao je Nikolić.

Bogatima koji su pošteno stekli svoj novac biće, kako je objasnio, omogućeno da ulažu u Srbiju i doprinesu njenom razvitku, ali to neće biti prilika da se "kriminalci operu tako što će ulagati novac".

(Tanjug)

Pogledajte još