Domaći agrar još bez rešenja za probleme

BEOGRAD, 2. novembra 2012. (Beta) - Domaći agrar je u ćorsokaku i dobro je što je Ministarstvo poljoprivrede to shvatilo, ali još uvek nisu utvrdjeni najbolji načini da se problemi reše, kao ni dugoročan pravac njegovog razvoja, ocenio je u petak savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Vojislav Stanković.

"Na skali od jedan do pet, za tromesečni rad Ministarstvo poljoprivrede je zaslužilo ocenu četiri", kazao je on agenciji Beta povodom 100 dana rada Vlade Srbije, dodavši da je ocena blaga, pre svega zbog teških posledica suše i nasledjenih dugovanja, ali i široko postavljenih mera agrarne politike koje je bilo teško ispuniti.

Kao dobre poteze novog Ministarstva poljoprivrede istakao je, pored ostalog, povećanje premija za mleko sa pet na sedam dinara po litru, kao i povećanje podsticaja za tov goveda i svinja, ali je dodao da podsticaji u budućnosti moraju biti mnogo selektivniji.

"Ne mogu se mere podsticaja široko primenjivati, jer su onda efekti mali", naveo je on.

Stanković misli i da predvidjeni agrarni budžet za narednu godinu, iako povećan na četiri odsto ukupnog budžeta zemlje, neće moći da pokrije sve najavljene obaveze koje proizilaze iz zakona o dugoročnim podsticajima u poljoprivreedi i ruralom razvoju, koji bi trebalo da se usvoji do kraja godine.

Pogledajte još