Lek za rak pomaže obolelima od multiple skleroze

Taj lek koji se primenjuje kao terapija za rak, smanjuje učestalost akutnih faza MS-a, čiji se simptomi javljaju sporadično, prenose agencije.

U dva istraživanja, obavljena na ukupno oko 1.400 pacijenata, se ispostavilo da su oboleli od MS-a koji su primali “alemtuzumab”, bili pod dvostruko manjim rizikom da u roku od dve godine dožive akutnu fazu bolesti nego oni koji primaju interferon, standardni lek za MS.

Alister Kompston, koji je vodio oba istraživanja, ističe da njihovi rezultati obećavaju bolji kvalitet života i bolju budućnost za hiljade ljudi obolelih od MS-a.

Već sada mnogli oboleli od MS-a u Britaniji i SAD koriste “alemtuzumab”, iako on još nije zvanično odobren za njihovo oboljenje. Veruje se da će to odobrenje u EU i SAD biti izdato tokom 2013. godine.

Procenjuje se da samo u Britaniji od MS-a boluje oko 100.000 ljudi. Kod ove autoimune bolesti imunološki sistem pacijenta napada nervna vlakna u sopstvenom organizmu, što utiče na vid, pokrete, ravnotežu, osećaje, kontrolu bešike, a vremenom i na pamćenje i misaone procese.

Za ovu bolest još uvek nema definitivnog leka, a medikamenti koji su dosad korišćeni su uglavnom samo ublažavali simptome, javljaju agencije.

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.