DA LI MOŽETE NEŠTO DA UČINITE: Deset razloga zbog kojih vam se nakuplja salo na stomaku

Masne naslage na stomaku loše utiču na zdravlje, a istraživanja su pokazala da su opasne i na osobe koje imaju normalnu kilažu.

Salo na stomaku može da poveća rizik od nekih hroničnih bolesti, pa čak i ako imate normalnu kilažu. Masnoće u tom predelu tela pojačavaju upale i oslobađaju hormone po imenu adipokini. Adipokini loše utiču na rad jetre.

A šta se zapravo događa kad se čini da stomak raste, a vi ne možete ništa da učinite? Ako se gojite uglavnom u stomaku, to može biti povezano sa sledećim stvarima.

Genetika

Ne možemo govoriti o našoj građi, a da ne spomenemo genetiku. Ako u vašoj porodici svi imaju građu jabuke, to znači da morate biti naročito oprezne, dovoljno vežbate i pazite šta jedete.

Što zapravo znači "jabuka građa"? Ako imate dugi struk i uglavnom vam se salo skuplja oko njega, verovatno je to vaša građa.

Stres

Stres je u današnje vreme postao naša svakodnevica. Ali, moramo da znamo kako da upravljamo stresnim situacijama kako se ne bi negativno odrazio na vaše zdravlje.

Mnogi nutricionisti smatraju da je stres osnovni uzrok nakupljanja sala u predelu stomaka. Kad smo pod stresom, izlučujemo hormon kortizol (koji je evolucijski hormon borbe ili bega).

Kortizol omogućuje telu da masnoće nakupljene u telu za energiju preusmeri prema stomaku jer je iz tog dela tela lakše energiju upotrebiti kad je bitna kao hrana za vitalne organe.

Previše šećera

Kad je povišen nivo kortizola, osećamo potrebu za šećerom jer telo želi brzi izvor energije za slučaj opasnosti, potrebe bega... Taj šećer koji jedemo kad smo pod stresom može biti uzrok naglog gojenja.

Dakle, pod stresom smo, kortizol nam u telu raste, salo se nakuplja na stomaku, osećamo potrebu za šećerom i gojimo se - to je mehanizam.

- Spavajte koliko je potrebno

- Izbacite svu hranu za koju primetite da vam ne odgovara, uključujući šećer

- Pokušajte da kontrolišete stres meditacijom ili druženjem sa prijateljima.

Nedostatak proteina

Protein je važan za ravnotežu, te ukoliko vaša hrana nije bogata ovim nutrijentom, salo će se lako nakupljati na stomaku.

- Povećajte unos proteina kako biste kontrolisali potrebu za šećerom i ubrzali metabolizam.

Koliko nam je zapravo proteina potrebno?

Zavisi od tela, građe, mišića i vežbanja, ali otprilike komad mesa veličine dlana je dovoljan.

Hormoni kontrolišu debljanje

U vreme menopauze čak i oni koji većinu sala nose na bokovima počinju da dobijaju salo na stomaku.

Smanjena količina estrogena u telu i prirodno usporavanje metabolizma verovatno doprinose tome. Stoga, gledajte da radite vežbe snage jer ćete tako jačati mišiće.

Neki lekovi

Mnogi lekovi koje dobijamo na recept (antidepresivi i antipsihotici, lekovi za snižavanje pritiska i lekovi za dijabetičare i epileptičare) kao kao nus pojavu imaju i gojenje, pogotovo u predelu stomaka.

Industrijski proizvedena hrana

U svim većim supermarketma možemo naći gotovu hranu, a ona može da uzrokuje upale u organizmu. Posebno treba obratiti pažnju na hranu koja je napravljena sa zaslađivačima s visokim udelom fruktoze kao što je kukuruzni sirup.

Reč je o transmastima koje nalazimo gotovo u svim industrijskim keksima i kolačima. Sve to može uzrokovati mirkoupale u telu koje stvaraju insulinsku preosetljivost i skupljanje sala na stomaku.

Sindrom policističnih jajnika

Uvek je praćen većim nivoom testosterona. U pitanju je hormonski poremećaj koji je čest kod žena. Više nivoa testosterona može uzrokovati taj tipični muški način nakupljanja sala na stomaku.

Nedostatak sna

Loš san može usporiti metabolizam jer telo prirodno čuva energiju i stimuliše naše ćelije da sakupljaju salo. Pet sati noćnog sna ili manje povezano je s abdominalnim salom.

Zanimljivo je da su istraživanja pokazala da i preterana količina sna - više od osam sati dnevno - može biti uzrok gojenja. Zapravo se ne zna zašto se to događa, ali jednostavno objašnjenje kaže da smo neaktivni dok spavamo i što više spavamo, manje nam ostaje vremena za aktivni život.

Intolerancija na neku hranu koju redovno jedemo

Netolerancija na hranu, za razliku od alergije, ne uzrokuje velike i nagle probleme, nego samo probavne probleme poput upala, letargije, nadutosti, a simptomi se mogu nakupljati godinama, tek kasnije iskazati.

Ako imate neprestane probavne probleme koje ne može objasniti ni vaš doktor, vreme je da napravite alergološki test na hranu koji će utvrditi vaše "slabosti". Tada ćete moći da sastavite dugoročni jelovnik koji će vam pomoći i u kontroli težine.

Izvor: Stil.kurir.rs/Miss.24.sata.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još