Sedam zlatnih saveta protiv hrkanja

Kako biste sprečili hrkanje potrebno je pre svega pronaći uzrok. Evo nekoliko jednostavnih trikova koji brzo i efikasno mogu rešiti ovaj iritantni problem.

JASTUK
Da biste sprečili hrkanje potrebno je osloboditi disajne kanale. To ćete najjednostavnije učiniti uz pomoć jastuka. Spavajte na vrlo tankom ili pak debelom, duplom jastuku. Obe pozicije omogućiće da dišete nesmetano, a samim time i prestanete da hrčete.

IZBEGAVAJTE MLEKO
Mleko i mlečne proizvode poput probiotika, jogurta i kiselog mleka ne konzumirajte u poslepodnevnim satima, odnosno pre spavanja jer oni deluju na sluznicu i podstiču stvaranje više šlajma koja može da blokira disajne kanale i izazove hrkanje.

SMRŠAJTE
Činjenica je da deblji ljudi imaju više problema s hrkanjem. Gubitak kilograma dobar je za vaše zdravlje, a takođe će osloboditi protok vazduha, olakšati vam disanje, a samim tim i san.

MED
Kašičica meda pre spavanja vrlo je zdrava za vaše grlo i sluzokožu pa ujedno može pomoći pri problemima s disanjem, kašljem, ali i hrkanjem.

SPAVAJTE NA BOKU

Spavanjem na leđima pritiskate disajne kanale što dovodi do hrkanja, dok položaj na levom ili desnom ramenu otvara kanale. Isto tako spavanje na stomaku bez jastuka može vam olakšati disanje. Raspitajte se i o anatomskim jastucima koji su posebno dizajnirani protiv hrkanja.

IZBEGAVAJTE ALKOHOL I LEKOVE
Hrkanje možete sprečiti i izbegavanjem alkohola i lekova za smirenje. Iako ćete od oba sastojka vrlo čvrsto spavati, oni opuštaju mišiće grla što takođe može dovesti do hrkanja, piše Zadovoljna.

STRUČNA POMOĆ

Ne uspe li ni jedan od spomenutih trikova, pokušajte s flasterima protiv hrkanja koji su jednostavni za upotrebu i u većini slučajeva efikasni. Ne uspeju li ni ovakve alternative, možda je vreme da se obratite stručnjaku.

Pogledajte još