Skupština u ponedeljak o amandmanima na Zakon o NBS

BEOGRAD, 4. novembra 2012. (Beta) - Skupština Srbije nastaviće sutra sednicu razmatranjem amandmana na predložene izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS), koje je centralna banka predložila u cilju uskladjivanja propisa sa Evropskom unijom.

Na izmene tog zakona podneto je 17 amandmana.

Poslanici opozicije su u načelnoj raspravi u četvrtak, 1. novembra ocenili da predložene izmene Zakona o NBS udaljavaju Srbiju od EU i kritikovali guverenerku Jorgovanku Tabaković zbog visoke funkcije u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

Jorgovanka Tabaković je tada odbacila te optužbe opozicije i istakla da je njena funkcija u stranci zamrznuta.

U obrazloženju predloga novih izmena Zakona o NBS, Jorgovanka Tabaković je navala da je usvajanje tog predloga u što kraćem roku neophodno prvenstveno zbog potrebe izbora članova Saveta guvernera NBS i direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama u zakonskom roku.

Izbor članova Saveta guvernera NBS i direktora te uprave je na dnevnom redu sednice parlamenta započete 23. oktobra, koja je prekinuta zbog razmatranja izmena Zakona o NBS.

To je drugi put da se prekida tekuća sednica. Prvi put je prekinuta zbog usvajanja Zakona o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka, koji je omogućio da se Nova Agrobanka pripoji Poštanskoj štedionici.

lid/lji/dar

~KIS_zavrsetak~

20121104_12_1_1

Pogledajte još