Bekali ostaje 30 dana u pritvoru, mediji sumnjičavi

BUKUREŠT, 3. aprila 2009.(Beta) - Vlasnik fudbalskog kluba Steaua i jedan od najbogatijih Rumuna, Điđi Bekali ostaće u pritvoru 30 dana zbog optužbe da je držao u zatočeništvu tri osobe koje su mu u januaru ukrale automobil.

Sud je odluku o pritvoru za Bekalija i još četiri osobe doneo posle istrage koja je počela posle ponoći, dok je oko 300 ljudi potestovalo u znak podrške vlasniku Steaue.

Bekali je priveden juče rano ujutru, kada su maskirani pripadnici specijalne policije, u pratnji televizijskih kamera, došli do njegove kuće, podigli ga iz kreveta i priveli u policiju, a saslušanje je počelo tek u jedan sat posle ponoći.

Prema rumunskom zakonu, osobama pod krivičnom istragom određuje se pritvor jedino za teška krivična dela, odnosno ako predstavljaju opasnost za javnost ili preti opasnost da će počiniti krivično delo za vreme trajanja suđenja.

Mercedes u vrednosti od 100.000 evra ukraden je 26.januara ispred bara u blizini Bekalijevog stana.

Iste noći počinioci krađe su pronađeni i dovedeni u bar gde su zadržani tri sata da bi otkrili gde se nalazi automobil, što su na kraju i učinili, ali su slučaj ipak prijavili u policiji.

Televizije Realtatea i Antena-3 emitovale pratile su cele noći ovaj slučaj, sa komentarima stručnjaka i političara, koji mahom ocenjuju da je slučaj čudan zbog vremena kada se pokreće postupak protiv Bekalija.

Mnogi analitičari, političari, pravnici i novinari veruju da ovaj slučaj sa Bekalijem treba da skrene pažnju sa skandala sa kojim je povezana i porodica predsednika Trajana Baseskua, njegova starija ćerka i njegov brat.

Šef obaveštajne službe Ministarstva unutrašnjih poslova Kornel Šerban, šef Direkcije za antikorupciju Petre Pitković i jedan od najbogatijih Rumuna Puju Popoviću privedeni su 25. marta, da bi bili pušteni posle pritvora od 24 sata.

Basesku je nedavno izjavio da Popovićua ne treba osuditi zato što je uspeo da uloži veliki novac u poslove, već da treba dokazati ako je uradio nešto nezakonito.

Štampa u Rumuniji objavila je odmah potom da je predsednikova ćerka Joana za više od pola miliona evra kupila stan na zemljištu na kome gradi Popoviću, što je ona posle i priznala. Brat šefa države, Mirčea Basesku takođe ima poslovne veze sa bogatašem.

Pogledajte još