Ambasada Izraela: Akcija u pojasu Gaze u samoodbrani

BEOGRAD, 14. novembra 2012. (Beta) - Ambasada Izraela u Srbiji saopštila je u sredu da je najnovija izraelska vojna akcija u pojasu Gaze "ograničenog karaktera i da ima za cilj da eliminiše stratešku pretnju kojoj je izloženo oko milion gradjana Izraela".

"Samo je od početka ove nedelje na južni deo Izraela lansirano gotovo 200 raketa iz pravca pojasa Gaze. Izrael ne želi eskalaciju nasilja. Reč je o samoodbrani, jer Izrael ima dužnost da štiti svoje gradjane", istakla je ambasada te zemlje u saopštenju dostavljenom agenciji Beta.

Kako je navedeno, Izrael se dugo uzdržavao, ali ne može da toleriše neprestane terorističke napade na svoje gradjane.

"Nijedna zemlja na svetu ne bi tolerisala takvu surovu realnost. Teroristička organizacija Hamas kontroliše pojas Gaze i stoga snosi odgovornost za sve što se dešava na toj teritoriji i za ono što iz nje dolazi", ukazala je izraelska ambasada.

Predstavništvo Izraela u Srbiji je navelo i da izraelske odbrambene snage (IDF) uvek ciljaju vojne mete i da ne zele da povrede civilno stanovnistvo. "Čak i tokom proteklih nedelja i terorističkih napada iz Gaze, Izrael je granicu prema Gazi držao otvorenom ne želeći da ometa isporuke namirnica i humanitarne pomoći", istakla je izraelska ambasada.

Pogledajte još