Srbija najskuplja evropska država!

Nema proizvoda kome nije promenjena cena, a i bez toga u Srbiji je sve bilo skuplje nego u okruženju, posebno kad se uporedi sa visinom prosečnih plata, piše "Blic".

Statističari kažu da je od prošle jeseni ulje skuplje za 28,1 odsto, sveže meso 26,3 odsto, riba za 17, a mleko, sir i jaja za 10,3 odsto. Jedan litar ulja sada košta prosečnih 170 dinara, šećer 95, mleko 85 dinara...

Rekorder po poskupljenju je meso koje je za godinu dana poskupelo za čak 50 odsto! Odmah iza junećeg i svinjskog mesa je ulje, koje je u nekoliko navrata poskupljivalo, slede mleko, jaja i suhomesnati proizvodi.

Ekonomista Saša Đogović procenjuje da su poskupljenja osnovnih životnih namirnica posledica suše i podbačaja poljoprivrednog roda, a time je došlo i do viših cena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Kako kaže, to je dovelo do cenovnog "uragana".

Osim hrane, u poslednjih godinu dana znatno su povećani i izdaci domaćinstava za energente i komunalne usluge, u proseku za oko 10 odsto, dok je transport poskupeo za čak 15 procenata.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.