NUTRICIONISTI OTKRIVAJU: Šta više utiče na telesnu težinu – maslac ili ulje?

Često mislimo da korišćenjem ulja umesto maslaca uštedimo nekoliko kalorija u jelima, ali to nije baš tako.

Ulje se generalno smatra zdravijim od maslaca jer je bogato nezasićenim mastima, za koje se zna da su korisne za zdravlje srca.

Nasuprot tome, maslac ima visok udeo zasićenih masti, što je povezano sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Odgovor na prethodno pitanje može da bude očigledan: s obzirom na to da maslac sadrži mnogo zasićenih masti, on je i kaloričniji. Ali budite oprezni, nije baš tako.

Kao što nutricionistički biolog Karla Leone objašnjava, ako pogledamo kalorije, od maslaca nećete dobiti više kilograma nego od ulja.

Maslac sadrži 760 kalorija na 100 grama namirnice, a ulje 900. Ovo važi za bilo koju vrstu ulja. Razlika je zapravo minimalna, ali ako gledamo čisto kalorijski maslac manje goji.

Međutim, treba napomenuti da su obe namirnice visoko kalorične i da zbog toga zahtevaju pažljivo doziranje.

Fokusirajući se na nutritivne aspekte, ne možemo a da ne primetimo da se sa stanovišta masnih kiselina ekstra devičansko maslinovo ulje ističe sa oko 85 grama nezasićenih masti (onih koje se smatraju korisnima) i samo oko 15 grama zasićenih masti u 100 grama.

Maslac, s druge strane, sadrži samo oko 25 grama nezasićenih masti i čak 50 grama zasićenih masti i oko 250 miligrama holesterola.

Ekstra devičansko maslinovo ulje je takođe bogato vitaminom E, antioksidansima, olakšava varenje i ima nekoliko drugih prednosti koje ga čine najboljim izborom.

Međutim, to ne znači da maslac treba potpuno izbaciti iz ishrane. Bez specifičnih patologija, nutricionista predlaže da se koristi povremeno i u malim količinama.

Zaključak je da maslac ne treba izbegavati po svaku cenu. Ključ je, kao i uvek, umereno konzumiranje.

Na kraju, važno je naglasiti da efekat ulja i maslaca na telesnu težinu zavisi i od drugih faktora, kao što su fizička aktivnost, ukupan kalorijski unos i ishrana.

Izvor: Novi list
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još