Prenosnici traju oko tri godine

Gartnerovo istraživanje pokazalo je da je pouzdanost stonih računara porasla, dok je pouzdanost prenosnika daleko lošija. Prenosni računari doživeli su pravi bum u zadnjih nekoliko godina te su preuzeli dobar deo tržišta. Celo to vreme garancija na tu vrstu računara nije porasla sa standardnih 12 meseci, čak je i smanjena u nekim slučajevima, npr. neki top modeli su imali dve godine garancije, a sad za to treba doplatiti. Takođe je smanjeno vreme garancije za bateriju na šest meseci.
Istraživanje je pokazalo da će između 15 i 20 odsto prenosnika otkazati poslušnost u svom životnom veku. Takođe, većina korisnika menja prenosnike nakon tri godine zbog problema u radu. Najčešći kvarovi na prenosnicima su matične ploče, tvrdi diskovi, problemi s čvrstoćom kućišta i slomljene tastature. S druge strane, stoni računari su pouzdaniji nego što su bili. Prošlo istraživanje pokazalo je da tokom prve godine korišćenja sedam odsto stonih računara otkazivalo poslušnost, nepouzdanost je do četvrte godine korišćenja skočila na 16 odsto. 
Sada su te vrednosti pet odsto za prvu godinu korišćenja i 12 odsto za četvrtu godinu korišćenja. Najčešći kvarovi na stonim računarima su matična ploča i tvrdi disk. (“Pregled”)

Pogledajte još