Dmitrij Gerasimenko: Kukavica je svako ko udari slabijeg od sebe!

Mladi džudoka Dmitrij Gerasimenko (25) - Rus koji nastupa pod srpskom zastavom i deo je tima Crvene zvezde - nakon učešća na Olimpijskim igrama u Londonu privukao je pažnju javnosti kako svojom veštinom, tako i svojim jasnim stavovima. Vole ga ljubitelji sporta, a posebno dame. On je svoju popularnost odlučio da iskoristi na pravi sportski častan način.

- Biti "muško“ je pitanje pola, ali biti muškarac znači biti kavaljer na svaki mogući način - kaže mladi džudoka Dmitrij Gerasimenko.

Potresni događaji u Novom Sadu kada je Darijan Musić na smrt pretukao svoju devojku - manekenku Vladislavu Červenku još jedan je pokazatelj da je mnogo toga trulog u srpskom društvu koje kao da nije dovoljno svesno svakodnevnog nasilja nad ženama. Kompanija "Avon" je pokrenula kampanju "Udari mene, a ne žene" čiji je jedan od promotera i džudoka Dmitrij Gerasimenko koji o ovoj temi govori kako bi trebalo da govore svi muškarci ovog sveta.

(old_image)


Budimo direktni odmah na početku: Kakav to muškarac može da udari ženu?

Verujem da je prava kukavica svako ko je sposoban da zlostavlja slabijeg od sebe. Muškarac bi trebalo da bude zaštitnik svoje porodice, a ne neko ko će u nju da unese nasilje. Biti "muško“ je pitanje pola, ali biti muškarac znači biti kavaljer na svaki mogući način.

- Moguće je dа žene trpe nаsilje аko im se učini da je ono deo ljubavi, аli trebа dа shvаte dа je sаsvim suprotno od togа. Trebalo bi dа se izvuku iz tog nаsilnog odnosа. Prava ljubаvnа vezа podrаzumevа pažnju i poštovаnje - jasan je Dmitrij Gerasimenko.

Ali, zašto žene trpe nasilje koje traje mesecima, godinama, ceo život (do, na žalost, nekada i tragičnog kraja)? Da li postoji opravdanje za stav koji neretko možemo da čujemo, a to je "da ljubav mora ponekad i da boli“?
Ne verujem da nasilje i borba mogu rešiti bilo kakve probleme i to sigurno ne bi trebalo da bude deo ljubavne veze. Fizička borba je prihvatljiva samo u sportu i između rivala. Ne postoji opravdanje za fizičko nasilje, a ako kažemo “ljubav mora ponekad i da boli”, siguran sam da to znači da zbog ljubavi pati naše srce i duša, a to se na žalost dešava. Moguće je dа žene trpe nаsilje аko im se učini da je ono deo ljubavi, аli trebа dа shvаte dа je sаsvim suprotno od togа. Trebalo bi dа se izvuku iz tog nаsilnog odnosа. Prava ljubаvnа vezа podrаzumevа pažnju i poštovаnje. Nаdаm se dа će moje učešće u ovoj kаmpаnji na neki način pomoći ženаmа dа shvаte dа nikаdа ne trebа dа budu žrtve i motivisati muškarce dа rаzmišljаju o tome štа je nаsilje. I jedni i drugi morаju dа shvаte dа ono svаkаko nije deo ljubаvi.

- Gajim veliki osećaj poštovanja prema osobama ženskog pola i divim se njihovoj duhovnoj snazi i hrabrosti u životu. Muškarci treba prema ženama da se ophode sa poštovanjem, ljubavlju i pažnjom - kaže za portal Nadlanu.com Dmitrij Gerasimenko koji (razočaraćemo vas, dame) ima devojku.

Takmičiš se u džudou pod srpskom zastavom, a poreklom si iz Rusije. Kako se to desilo?
Verujem u sebe i uvek sam želeo da postignem najbolje moguće rezultate. Motivisan sam okruženjem i mogućnostima za moju karijeru ovde i odlučan sam da budem što bolji. Iznad svega cenim to što sam dobio šansu da se takmičim pod srpskom zastavom i što sam Srbiju predstavljao ove godine na Olimpijskim Igrama. Takođe, džudo klub Crvena zvezda je sjajan, vrlo su prijateljski nastrojeni i podržavaju me, kao što sam i ja njima posvećen. Sviđa mi se i Beograd, zaista sam zahvalan što mi se ukazala prilika da dođem ovde i osećam se počastvovanim što se takmičim za Srbiju.

Sada si deo srpskog naroda, što je krunisano učešćem na Olimpijskim igrama u Londonu. Da li ima mesta u srcu jednako i za Rusiju i za Srbiju?
Srbija je divna zemlja, ovde se osećam kao kod kuće. Inače, Srbija i Rusija imaju mnogo sličnosti, bliska nam je kulutra, jezik, religija... Tako da, moj odgovor je potvrdan, ukoliko je moguće imati dva doma i voleti oba podjednako, za mene bi to bile Srbija i Rusija. Takmičiti se pod zastavom jedne države je čast, a ja samo mogu biti zahvalan što sam dobio mogućnost da to učinim za Srbiju.

Kakav je utisak baviti se džudom u Srbiji u kojoj su fudbal i košarka na izvestan način najistaknutiji sportovi zajedno sa tenisom, u poslednjih nekoliko godina?
Fudbаl i košаrkа su nаjpopulаrniji sportovi skoro svudа, аli postoje i obožavaoci džudoa ovde u Srbiji, kao i u inostrаnstvu. Iz mog iskustvа, svi koji u Srbiji učestvuju u ovom sportu su veomа optimistični, vole i treniraju džudo, nаvijаju zа mene kаdа mi je to potrebno, i jа zа njih takođe. Trening, fer plej i dobаr tim su nаjvаžnije stvаri u sportu, а jа ne mogu dа se požаlim nа bilo šta od togа. Ovde zaista imаm sjajne ljude oko sebe.

Koja je tvoja tehnika za "obaranje“ mladih dama?
Bavljenje džudoom vam pomaže da izgradite jedan od najbitnijih stavova i životu – samopouzdanje, koje je ključno da biste privukli pažnju devojke. Gajim veliki osećaj poštovanja prema osobama ženskog pola i divim se njihovoj duhovnoj snazi i hrabrosti u životu. Muškarci treba prema ženama da se ophode sa poštovanjem, ljubavlju i pažnjom. Ne postoji opravdanje za nasilje nad njima. Ukoliko vas interesuje moje mišljenje o devojkama u Srbiji, moram reći da su izuzetno prijatne i lepe, ali ja imam devojku u Rusiji.

(old_image)

Poput mnogih majstora borilačkih veština, da li i Dmitrij Gerasimenko sanja o filmskoj karijeri u nekoj, na primer, akciji?
- Gluma u akcionom filmu zvuči vrlo zanimljivo. Uvek sam spreman za izazove i isprobavanje novih stvari. Iskreno, nisam razmišljao o tome, ko zna šta se može desiti u budućnosti, ali sada sam pre svega posvećen samo džudou.

Kako se provodiš u Beogradu? U čemu najviše uživaš? A šta ti se eventualno ne sviđa?
Super se provodim u Beogradu. Još od kada sam prvi put došao, bio sam impresioniran ljubaznošću i otvorenošću ljudi. Uživam u toploj atmosferi gde god da odem, kao i u hrani koje prosto ne mogu da se zasitim. Možete da zamislite koliko je to teško ovde kada sportista ima problem sa kilažom pred takmičenje, mora da "skida“ kilograme, a toliko gastronomskih izazova... Teško je, ali ja sam disciplinovan. Zapravo, da budem iskren, ne postoji ništa što mi se ne sviđa u Beogradu.

Pogledajte još