Pola veka Ivana Denisoviča

MOSKVA, 17. novembra 2012. (Beta-AFP) - Pripovetka "Jedan dan Ivana Denisoviča" ruskog pisca i nobelovca Aleksandra Solženjicina objavljena je pre 50 godina, potom je skoro zabranjena i sklonjena iz biblioteka nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, a danas je na spisku obavezne školske literature u Rusiji.

Solženjicinovo ostvarenje opisuje dan jednog zatvorenika koji je za vreme staljinizma na osnovu lažne optužnice osudjen na 10 godina zatvora. Odluka da se stavi na spisak obavezne literature u ruskim gimnazijama donesena je u periodu izmedju 1991. i 1999. godine kada je predsednik Rusije bio Boris Jeljcin.

Pripovetka je objavljena 18. novembra 1962. godine po odluci Nikite Hrušcova koji je još 1956. na Dvadesetom kongresu partije održao tajni referat u kome je oštro kritikovao Staljinove greške.

Veliku zaslugu za objavljivanje Solženjicinovog romana imao je Aleksandar Tvardovski glavni urednik literarnog časopisa " Novi svet".

Književni kriitičar Benedikt Sarnov je istakao da je objavljivanje Soženjicinove pripovetke bio veoma važan dogadaj, jer je tada u Sovjetskom Savezu prvi put objavljena knjiga o staljinističkim logorima.

Zbog toga je "Jedan dan Ivana Denisoviča" doživeo ogromnu čitanost, a hiljade bivših zatvorenika u logorima i roditelja onih koji su tamo pogubljeni pisali su Solženjicinu i nudili mu svoje svedočenje.

Solženjicin je inspiraciju za svoje ostvarenje našao i u sopstvenom iskustvu, pošto je ranije bio osudjen na osam godina logora u Kazahstanu, zato što je kritikovao Staljina.

(Beta)

Pogledajte još