Inflacija ostaje jednocifrena

Mislim da postoji mogućnost da Srbija nastavi pregovore o priključenju Evropskoj uniji i ako srpske vlasti ne uhapse haškog optuženika Ratka Mladića. Šanse su pola − pola da nastavimo pregovore do 1. oktobra sa EU, zato i radimo Akcioni plan da bismo kredibilno pokušali da rešimo taj problem, istakao je na konferenciji za novinare ministar finansija Mlađan Dinkić, izrazivši istovremeno i uverenje da je trenutni zastoj u pregovorima više problem kredibiliteta nego političke volje, kao i da „misli da je EU to shvatila“. 

Pokušaćemo da učinimo sve da te pregovore nastavimo, jer je to u interesu cele Srbije“, naglasio je Dinkić, podsećajući da G17 plus stoji iza svog stava − da će ministri napustiti Vladu, a poslanici Skupštinu Srbije 1. oktobra, ako do tada ne budu nastavljeni pregovori o pridruživanju sa EU. Analizirajući makroekonomska kretanja ministar Dinkić je ocenio da je realno očekivati u ovoj godini rast BDP−a od 6 − 7 odsto, što je znatno više od plana. 

Ta očekivanja potkrepio je rastom BDP−a u prvom kvartalu od 6,3 odsto, a na realnost takvih procena ukazuje i dobar trend proizvodnje koja je u prvih pet meseci povećana 5,9 procenata. Dinkić smatra da se realno može očekivati i inflacija u planiranim okvirima, budući da su cene na malo u prvom polugođu porasle 5,7 procenata, što je za svega 0,2 odsto više od dinamike utvrđene planom kretanja inflacije u ovoj godini koji bi trebalo upravo da je zadrži na rastu ispod deset procenata. Uz to, očekuje se smirivanje cena tokom leta. Tome će, po oceni Dinkića, doprineti i veoma dobar saldo deviznih rezervi koje su već premašile 8,2 milijardi dolara i zahvaljujući kojima je i evidentno jačanje dinara prema evru, a sudeći na osnovu iskustava, devizni kurs u znatno većoj meri utiče na cene, nego što bi mogao negativno da se odrazi na kretanja u spoljnotrgovinskoj razmeni, posebno izvoza. Izvoz je za pet meseci povećan 24 odsto, a rast uvoza od čak 31 odsto objašnjen je visokim povećanjem cena nafte. Dinkić kaže da se prema planu realizuje i budžet − za šest meseci prihodi su dostigli 218,8 milijardi dinara, zahvaljujući i njihovom naglom rastu u maju i rekordnom u junu, čemu je u najvećoj meri kumovala daleko bolja naplata PDV−a i akciza. Rashodi su bili veći od 212 milijardi, pa je i polugodišnji budžetski suficit premašio 6,8 milijardi. Dinkić očekuje da će ovakav trend biti nastavljen i u drugom delu godine, kada se očekuju i veći neplanirani prihodi, pored ostalog i od prodaje Mobtela, tako da će već u septembru uslediti rebalans kojim će biti obezbeđena i sredstva za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana. Deo tih sredstava je upravo i odobren za programe u nauci i državnoj upravi. (“Pregled”)

Pogledajte još