Prvi od 4.350 kriminalaca već sutra na slobodi

Prvi od 4.350 osuđenih zatvorenika koji uspunjavaju uslove za oslobađanje dela kazne shodno Zakonu o amnestiji, sutra će biti pušten na slobodu, pošto su odluke suda o njihovoj amnestiji postale pravosnažne, rečeno je Tanjugu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde i državne uprave.

U Upravi ističu da je reč o malom broju osuđenih i da će ostali, koji podležu amnestiji, izlaziti sukcesivno po pravosnažnosti sudskih rešenja o oslobađanju dela kazne. Naime, osuđenici neće izlaziti u grupama, već "jedan po jedan", pošto odluke o oslobađanju dela kazne sud donosi u svakom pojednačnom slučaju nakon što konstatuje da su ispunjeni uslovi za oslobađanje i naloži puštanje osuđenog iz zatvora.

Na to rešenje suda postoji pravo žalbe i odbrane i tužilaštva, koja može da se uloži u roku od tri dana, pošto im se uruči sudska odluka, tako da će amnestirani izlaziti iz zatvora, prema tome kako ispunjavaju zakonske uslove za to, a u zavisnosti od odluke suda, dostave rešenja i stava tužilaštva o žalbi.

Prema podacima Uprave, u ovom trenutku uslove da se vrlo brzo nađe na slobodi ispunjava 1.086 osuđenih, bilo na kazne od tri ili šest meseci zatvora, bilo da su odslužili tri četvrtine bilo koje kazne za krivično delo koje podleže amnestiji.

Ostali osuđeni biće puštani na slobodu pošto se ispune uslovi, odnosno pošto odsluže tri četvrtine kazne na koju su osuđeni.

Što se tiče pravosnažno osuđenih, koji još nisu počeli da izdržavaju kazne u zatvoru, oni će se, svako ponaosob, obraćati sudu sa zahtevom za oslobađanje dela kazne, shodno Zakonu o amnestiji, tako što će ga podneti pisarnici suda.

Zakon ne predviđa amnestiju osuđenih za najteže oblike teških krivičnih dela na kaznu zatvora od 30 do 40 godina, kao što su pripadnici "zemunskog klana", zatim dileri droge, silovatelji, nasilnici, ratni zločinci, počinioci koruptivnih krivičnih dela, teroristi…

Amnestiji ne podležu ni povratnici u izvršenju krivičnih dela, odnosno lica koja su više od tri puta pravnosnažno osuđivana na bezuslovnu kaznu zatvora, a nije izvršeno brisanje osude ili ne postoje uslovi za brisanje neke od tri osude.

U zatvorima u Srbiji sada se nalazi oko 8.000 osuđenika, od čega nešto više od polovine ispunava uslove za umanjenje dela kazne, ali se neki, kao na primer Sreten Jocić, mogu naći na slobodi najranije za 11 godina.

U Srbiji ima ukupno oko 11.500 pritvorenih i zatvorenih osoba, dok su zatvorski kapaciteti nešto veći od 7.000 mesta.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još