Obrazovanje je ulaganje u budućnost, a ne trošak

BEOGRAD, 23. novembra 2012. (Beta) - Obrazovanje je ulaganje u budućnost i resurs za boljitak i ekonomski oporavak zemlje, a ne beskoristan trošak, poručili su u petak učesnici skupa "Obrazovanje razvojni potencijal Srbije", koji u Beogradu organizuje Srpska akademija nauka i umetnosti.

Predstavnici SANU, Univerziteta u Beogradu i Ministarstva prosvete istakli su da je neophodno veće ulaganje u obrazovanje, ali da se i sa postojećim resursima kao i boljem tretmanu prosvete, može unaprediti kvalitet svih nivoa obrazovanja.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović naveo je da obrazovanje u Srbiji nije toliko loše kako se o njemu misli, ali da njegov kvalitet, ipak, nije na nivou koji je potreban Srbiji, kako bi se ekonomski oporavila i razvila.

Obradović je kao uzroke postojećih problema u obrazovanju naveo ekonomsku krizu, ali i dešavanja u protekle dve decenije kada je Srbija prolazila kroz hiper inflaciju i prihvatila hiljade izbeglih.

Prorektor Univerziteta u Beogradu Miodrag Popović istakao je da se Srbija suočava sa velikom nepismenošću, odlivom mozgova i veoma niskim ulaganjem u obrazovanje.

Predsednik SANU Nikola Hajdin naveo je da je obrazovanje "glavni alat" da se i ostali resori valjano razviju i budu efikasni.

Pogledajte još