Antić: Kao da nas Evropa neće

"Suština je da je jedna moćna članica EU, a zna se i koja, izvršila jak uticaj i svoje verne saveznike iz Drugog svetskog rata prigrlila, a ostale odbacuju. Problem je što naši saveznici nemaju snagu i svest da vide šta se to radi", rekao je Antić u intervjuu za današnje "Novosti".

Na pitanje na koji način Srbija može da se kreće ka EU, a da joj se ne desi "naknadna pamet" kao sa Hagom, pa da izbegne poraz i poniženje, Antić je odgovorio da "za razliku od prethodne vlasti, sadašnja nije evrofanatična".
"Ova vlast zna da ne postoji samo jedno rešenje i samo jedan put. Jer, kada ne bi bilo alternative, politika ne bi ni postojala. U promenjenim okolnostima mogu se promeniti i put i staza. Uvek ima više solucija i uvek treba odabrati najpovoljniju po narod i državu", kazao je Antić. Antić je smatra da je posle oslobađajućih presuda hrvatskim generalima u Hagu jasno da pomirenja u regionu nema, a da bi oslobađanje Ramuša Haradinaja moglo da ugrozi i pregovore sa Prištinom.

"Sada su i oni koji su se najviše klanjali Hagu, videli da je to samo običan politički instrument, a ne sud. Sada je sve jasno. Vreme je da pokažemo unutrašnje jedinstvo i da na temelju svih grešaka i poraza ojačamo kao država"
, kazao je Antić.

Na pitanje hoće li biti narušen novi pregovarački proces Beograda i Prištine ako Haški tribunal oslobodi Haradinaja, Antić je odgovorio da je "ako Haradinaja oslobode, izvesno da će i pregovori biti ugroženi".
"Ta presuda bi dala još veća krila albanskoj strani. Iza Albanaca su najjače zapadne države koje imaju i najveći uticaj na Haški tribunal. Oslobađanje Haradinaja bi nas udaljilo od pomirenja, a to je verovatno nečiji i cilj", lazao je Antić.

Prema njegovim rečima, često se sve radi sasvim suprotno od onoga što se javno proklamuje.
"Nekim stranim silama ne odgovara pomirenje već stalna napetost jer tada imaju najveći uticaj. To je viševekovna politika - zavadi pa vladaj", kazao je Antić.

On je rekao da je "veliko pitanje da li je ovo baš pravi politički momenat da se otvara konačno rešenje" za Kosovo i da "zato ni državna platforma za Kosovo ne sme da bude sastavljena od preciznih elemenata već treba da bude krajnje načelna".
"Ali, važno je i da se sačeka pravi trenutak. Moramo da dobijemo na vremenu, da otvorimo važna pitanja pred UN i probamo da proguramo neku rezoluciju povoljnu za nas. Srbija jeste za pregovore, jer to pitanje ne može bez nas da se reši. Da može, ne bi nas ništa ni pitali. Na žalost promotera nezavisnosti, međunarodno pravo je na našoj strani", rekao je Antić.

(Tanjug)

Pogledajte još