Top pet bizarnih dijeta

Urednici Daily Maila navode pet dijeta koje su, najblaže rečeno, bizarne.

1. "Party Girl" IV dijeta

Šta smete konzumirati: Koktel vitamina B i C, magnezijum i kalcijum koji se unose u telo putem infuzije. Oni koji su probali ovu dijetu tvrde da pruža i višak energije onima čije je telo izmučeno gubljenjem kilograma. Rijana i Simon Kovel su poznate ličnosti koje su probale ovu dijetu.

Mane: Ovu dijetu prate vrtoglavica, infekcije, upale vena, a u težim slučajevima i anafilaktički šok.

2. KET dijeta

Šta smete konzumirati: Ova dijeta podrazumeva desetodnevno unošenje formule proteina i hranjivih materija putem plastične cevi koja se pacijentu stavlja u nos, a električna pumpa unosi dva litra spomenute formule direktno u želudac u periodu od 24 sata. Dijeta je, kažu, izuzetno popularna među modelima, a telo, koje je dovedeno u stanje izgladnjivanja, troši sopstvene masnoće kako bi se nahranilo.

Mane ove dijete: Pored toga što je najblaže rečeno bizarno da radite ovako nešto svom telu, ova dijeta uključuje i korišćenje laksativa s obzirom na činjenicu da se u telo ne unose vlakna.

3. Alkoreksija/Pijanoreksija

Šta smete konzumirati: Preko nedelje se unosi određeni broj kalorija, a za vikend se izgubljeno može nadoknaditi preteranom konzumiranjem alkoholnih pića.

Mane ove dijete: Organizam ne dolazi do potrebnih kalorija, vitamina i hranjivih materija za normalno funkcioniranje, a može doći i do trovanja alkoholom pa čak i smrti.

(old_image)

4. OMG dijeta

Šta smete konzumirati: Dan započinje vežbom i ispijanjem crne kafe. Nakon toga ne smete jesti tri sata tako da telo potroši nagomilane masnoće kako bi se zagrejalo. Sedenje u hladnim kupkama takođe pomaže. Voće treba izbegavati, a unos proteina se podstiče čak i ako je reč o gaziranim pićima.

Mane ove dijete: Reč je o ekstremnom šoku za organizam, a bizarna i opasna pravila mogu ugroziti živote onih koji se upuštaju u ovakvu dijetu. Nutricionisti dodaju i da izbjegavanje zdravog doručka nikad nije rešenje.


5. Dukanova dijeta

Šta smete konzumirati: Reč je o popularnoj dijeti kroja prolazi kroz četiri faze od kojih prva uključuje izbegavanje ugljenih hidrata i unos proteina kako bi se podstaklo brzo mršavljenje. Poznati koji promovišu ovu dijetu su Dženifer Lopez I Žizel Bundšen.

Mane ove dijete: Ne postoje naučni dokazi koji opravdavaju ovaj tip mršavljenja. Izbacivanje određenih namirnica na duže staze dovodi do osteoporoze i oštećenja bubrega. Između ostalog, tu su nedostatak energije i loš zadah.

Pogledajte još