Fazil Saj prvi put u Beogradu

BEOGRAD, 26. novembra 2012. (Beta) - Turski pijanista i kompozitor Fazil Saj nastupiće prvi put u Beogradu, u ciklusu koncerata Beogradske filharmonije "Nove godine" u Kolarčevoj zadužbini u četvrtak 29. novembra, najavio je u ponedeljak taj orkestar.

Svetski priznati umetnik, poznat po ekscentričnim nastupima, na gostovanju u Beogradu sviraće Mocartov Koncert za klavir i orkestar br. 21, Rosinijevu uvertiru Turčin iz Italije, a na programu je i njegova kompozicija Istambulska simfonija koja će prvi put biti izvedena u Beogradu.

Koncert je posvećen islamskoj Novoj godini, a solista i orkestar nastupiće pod vodjstvom dirigenta Hauarda Grifitsa.

Pariski list "Figaro", nazvao je Saja "pijanistom genijem" i ocenio da će biti jedan od najvećih umetnika 21. veka.

Saj redovno nastupa sa filharmonijama Njujorka, Sankt Petersburga, Izraela, Beča, kao i sa Bi-Bi-Si-jevim simfonijskim orkestrom, Nacionalnim orkestrom Francuske i bečkim orkestrom Koncertgebau.

Kompozicije Fazila Saja takodje se izvode širom sveta, a njegova Istambulska simfonija nastala je po porudžbini Zapadno-nemačkog radio orkestra i premijerno izvedena 2010. godine.

Beogradska filharmonija treću sezonu organizuje koncerte posvećene obeležavanju Nove godine po jevrejskom, islamskom, gregorijanskom, julijanskom i kineskom kalendaru. Svi koncerti iz ciklusa Nove godine održavaju se četvrtkom.

foto: http://www.bgf.rs

Pogledajte još