Trudna u 60-oj godini

Lj. M. će ovo biti prvo dete. Zatrudnela je uz pomoć donacije jajne ćelije, a veštačka oplodnja je rađena u Češkoj, jer je ovakav vid donatorstva u našoj zemlji zabranjen. Lj. M. je dečji stomatolog po struci, a trenutno je i na specijalizaciji na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. U Smederevu ima otvorenu i privatnu ordinaciju koja se bavi protetikom i poznata je kao požrtvovan i dobar zubar.

Kako “Blic” saznaje pre nekoliko dana primljena je u Ginekološko-akušersku kliniku “Narodni front” jer joj je otekla noga. Ginekolozi su je smestili na Odeljenje za visokorizičnu trudnoću. Urađene su joj sve analize i ustanovljeno je da trudnoću odlično podnosi i da je sa bebom sve u redu.

– Noga je jedino bila problem, a ginekolozi su posumljali da je u pitanju tromb, s obzirom na njene godine i veliki rizik koji nosi trudnoća. Zbog toga su je prevezli do Urgentnog centra i konsultovali vaskularnog hirurga. Pošto je tromb isključen, traženo je i mišljenje ortopeda. Na kraju se ispalo da je žena samo uganula nogu – priča izvor “Blica”.

Nakon svih pregleda Lj. M. je zahtevala da je puste iz bolnice i na svoju odgovornost pre dva dana je puštena kući. Jedino zanimljivo što je tražila od lekara iz “Fronta” jeste da joj daju potvrdu da je provela nekoliko dana u bolnici kako bi mogla da pravda izostanke na Stomatološkom fakultetu.

Prof. dr Nedeljko Čutura, ginekolog, kaže za “Blic” da rađanje deteta posle 60. godine života nije novina u svetu, ali da predstavlja svojevrsni medicinski fenomen.

– To se radi duži niz godina i čak u postoje klinike koje rade vantelesnu oplodnju starijim ženama. Ukoliko žena ima matericu, unosi se jajna ćelija donatora, a procenat da oplodnja uspe je čak veći kod žena koje su prošle menopauzu. Treba znati da to nisu biološka deca tih žena. Naravno da u tim godinama rizik postoji i za ženu i za dete. Što je žena starija, to je rizik već – objašnjava doktor.

Etičko pitanje Mišljenja lekara o rađanju u kasnim godinama su, međutim, različita. „Postavlja se etičko pitanje i prema onim lekarima koji su zaslužni za ovaj fenomen. U nekim zemljama ovakav vid oplodnje je zabranjen jer postoje veliki rizici. S druge strane, normalno je da dete odgajaju roditelji bar do punoletstva, a što je roditelj stariji, te šanse su manje“, kaže izvor “Blica” upoznat sa situacijom oko Lj. M.