Ljubljana gori od protesta ogorčenih građana! Neonacisti divljali gradom! (FOTO/VIDEO)

Nakon Maribora i Kranja, večeras se u glavnom gradu Slovenije - Ljubljani okupilo oko 10.000 građana kako bi javno demonstrirali protiv mera štednje koje je uvela vlada ove nekadašnje države SFRJ, a sadašnje članice Evropske unije.

ZANIMLJIVO: Okupljeni demonstranti su nosili cveće i sveće, zatim, u duhu sveprisutne jugonostalgije u Sloveniji, mnogi su nosili i zastave nekadašnje SFRJ i partizanske kape.

Međutim, ono što je najavljeno kao mirne demonstracije preraslo je u ozbiljan sukob izgrednika, mahom maskiranih neonacista, koji su uleteli među okupljene demonstrante i krenuli da ih zasipaju petardama, kamenicama, a čak su se čuli "topovski udari".

(old_image)

Ljubljanska policija je ubrzo počela da reaguje suzavcem i vodenim topovima kako bi rasterala izgrednike, dok se većina demonstranata povukla u stranu čekajući da se situacija smiri. Uz uzvike "Huliganij, gubite se!" i "Ovo je naš, a ne vaš protest!" demonstranti su pokušavali da neonacistima stave do znanja da nisu dobrodošli i da se ne slažu sa njihovim nasilnim metodama borbe.

Građani, koji su planirali mirne demostracije, nosili su slike poltičara za koje su uzvikivali da su lopovi i tajkuni, optužujući ih za lošu situaciju u zemlji i zahtevajući njihovo hapšenje. Na jednom od upečatljivih transparenata pisalo je: "I Hitler je bio bolji!".

Takođe, policija je bila primorana da napravi živi zid oko zgrade slovenačkog parlamenta, a potom su krenula i hapšenja. Do sada je uhapšeno oko 14 osoba, a oko 20 policajaca je povređeno u sukobima sa izgrednicima.

Kako javljaju slovenački mediji, manjih protesta je bilo i Kopru, Velenju i Novoj Gorici. Postoje najave da će protesta biti i tokom predstojeće nedelje. U Mariboru je okupljanje najavljeno već za ponedeljak.

Atmosfera na demonstracijama u Ljubljani

Izvor: Slovenački mediji
Foto: Beta/AP

Pogledajte još