Svetlost i senke sa Balkana

"Svetlost i senke na Balkanu", crno-bele fotografije, osam fotografa iz osam Balkanskih zemalja (predstavljenih sa po deset radova), izložba kojom je otvoren Helenski fond za kulturu u Beogradu u ulici Kneza Miloša broj 14, u četvrtak, 9. aprila i biće otvorena do 24. maja 2009.

Kustos izložbe je Magdalena Mihailidu, a izložba će posle Beograda gostovati i u drugi gradovima Balkana.

Svetlost i senke (na Balkanu), osnovni su, ako ne i prvi, likovni elementi kojim se izražavaju fotografi - prvo što budući majstori fotografije nauče jeste uvek da je fotografija beleženje svetlošću - i često se (pa skoro bez izuzetka jer to je umetnost) vraćaju toj definiciji (svesno ili nesvesno, ovako ili onako...) A prikazati svetlo svetlom nije moguće bez senke. Tu sam sad namerno stao i okrenuću se na drugu stranu kada o svetlu i senci (svetlost i tama) razmišljamo iz jednog drugog (nažalost i češćeg onog društveno-istorijsko-političkog) ugla. I upravo tu ću opet stati (treba znati kada stati): i jednom i drugom pogledu (na umetnost i/ili svet) zajedničko je da bez svetlosti-svetla nema ni senke-tame. I tu je crno-bela fotografija najizražajniji medij.

Fotografi koji su nam se na ovoj izložbi predstavili, naravno predstavljaju i zemlje iz kojih dolaze, ali su tu pre svega zbog umetnosti koja zbližava, koja ne priznaje granice, koja je slobodna i oplemenjuje i obogaćuje ljude dobre volje, ma gde živeli: Steljos Efstatopulos (Grčka), Nina Nikolova (Bugarska), Bevis Fuša (Albanija), Stanko Abadžić (Hrvatska), Imre Sabo (Srbija), Virđil Mlešnica (Rumunija), Timurtaš Onan (Turska), Milomir Kovačević (Bosna i Hercegovina).

Osamdeset fotografija, osamdeset delića sekundi, osamdeset treptaja blende, ekspozicija, osamdeset momenata samoće i intimnih trenutaka izloženih pogledu i znatiželjnika i umetnika i publike, osamdeset ovekovečenih beleški probranih prikaza života onakvog kakav jeste, i to je crno-bela istina o nama koju treba spoznati iz razloga zbližavanja, smanjivanja razlika koje smetaju a poštovanja onih razlika koje nas obogaćuju i opet kroz svetlost i senke i opet na Balkanu.

"Balkan velike prošlosti, pune ratova, invazija i ustanaka, sa promenljivim granicama kao najupečatljivijom osobinom, bori se danas za svoje pravo na mir i saradnju, za mogućnost demokratske, multikulturne koegzistencije" - naglašava u svojim izjavama predsednik Helenskog fonda za kulturu, prof. dr Georgios Babinjotis. "Helenski fond za kulturu podržava saradnju na načelima ravnopravnosti i uvažavanja. Sa ciljem unapređenja interkulturnog dijaloga, miroljubive koegzistencije i saradnje naroda jugoistočne Evrope, okupio je fotografe sa Balkana, podržao grupnu izložbu fotografija Svetlost i senke na Balkanu i odlučio da baš ona otvori ogranak Helenskog fonda za kulturu u jednom od najstarijih gradova u Evropi, u Beogradu."

Izložbu je zvanično otvorio ambasador Republike Grčke u Beogradu Dimostenis Stoidis, koji je u svom govoru naglasio potrebu zbližavanja naroda Balkanskih zemalja (naravno da to važi i mnogo šire) a to je upravo najlepše sprovoditi univerzalnim jezicima kulture i umetnosti.

Zahvalivši se svima koji su pokrenuli jednu lepu ideju i učestvovali u realizaciji ove izložbe, mnogobrojnoj publici koja je došla da uživa u umetnosti i umetnicima koji su nesebično dali deo sebe kroz svoje delo, ambasador je proglasio izložbu otvorenom.

U prijateljskom razgovoru uz meze i pićence razgovor se iz svetla dana preneo u senku noći. Crni Marko (Foto Marko) što me gledaš tako belo, ajde krećemo, čekaj... čekaj... samo da preporučim izložbu. 

Na Balkanu, kao i svuda, ima svega, od svetla do senki, pa i ova izložba je jedan svetli i svetlonosni događaj na senovitom Balkanu. Pade mi na pamet da je to bolje nego da je obrnuto. 

Ne znam zašto? – ali tako je!

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još