Kacin: Datum pregovora za Srbju na dohvat ruke

Kacin je poslanicima Spoljnopolitičkog komiteta EP predstavio godišnji izveštaj o Srbiji, za koji je rekao da je "najpozitivniji dosad", a koji će parlament usvojiti u vidu rezolucije.
"Srbija nikad nije bila bliža dobijanju datuma o početku pregovora o pridruživanju", ocenio je izvestilac i naglasio da je taj korak "na dohvat ruke".

Kacin je kao najpozitivnije dostignuće naveo napredak koji je Srbija ostvarila u odnosima sa Kosovom i posebno pomenuo nastavak "istorijskog dijaloga dva premijera", primenu sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima i sporazuma o regionalnim skupovima.

On je istakao da je dobro što je prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić najavio da će se sresti sa predstavnicima Srba južno od Ibra, za koje je rekao da ih je "prethodna vlada potpuno ignorisala".

Kacin je, sem toga, izuzetno pohvalno govorio o Vučićevim naporima da se obračuna sa korupcijom i organizovanim kriminalom.
"Treba da ohrabrimo Vladu da nastavi na tom putu", rekao je izvestilac EP i naveo da tek predstoji bitka protiv korupcije na visokom nivou i uvođenje reda u sektoru javnih nabavki.

Sa druge strane, Kacin je ukazao da predlog rezolucije sadrži ocene o manjkavostima koje tek treba ispraviti, a kao glavni problem je naveo izmene Zakona o Narodnoj banci, za koje je rekao da podrivaju nezavisost ove institucije.

Takođe je ukazao da se izveštaj detaljno bavi problemima u reformi pravosuđa.
"Od ključne je važnosti da se osiguraju nezavisnost i profesionalizam sudija i tužilaca, jer je privredni oporavak Srbije u direktnoj vezi sa vraćanjem poverenja građana u pravosuđe", rekao je Kacin.

Izvestilac EP za Srbiju se kritičcki osvrnuo i na zabranu Parade ponosa koja je trebalo da bude održana u oktobru i istakao važnost poštovanja prava pripadnika LBGT zajednice i ostalih manjina.

Kacin je na kraju predstavljanja svog izveštaja posebno pomenuo nedavne oslobađajuće presude hrvatskim generalima i Ramušu Haradinaju, za koje je rekao da su "kontroverzne".
"U najboljem je interesu Srbije, regiona i EU da se uprkos haškoj prepreci nastavi sa procesom pomirenja i normalizacije odnosa na Zapadnom Balkanu", ukazao je on.

Kacinov izveštaj će nakon amandmana, koji će poslanici priložiti početkom januara, biti podnet Evropskom parlamentu na usvajanje.

(Tanjug)

Pogledajte još